Članak

Hil: Politički lideri koji nacionalizmom odvlače pažnju glasača sad će imati manje prostora!

Hil je, govoreći o angažmanu SAD u pomoći BiH, istaknuo da su Sjedinjene Američke Države do danas osigurale 2,2 miliona dolara vrijednu pomoć Bosni i Hercegovini.

Puno sam razmišljao o tome kakve će sve posljedice imati ove nezapamćene poplave u BiH i, možda je prerano o tome govoriti, ali vidjeli smo izuzetan angažman građana da se pomažu međusobno, ljude iz Teslića kako pomažu Bošnjacima u Doboju i obratno, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu.

On, stoga, vjeruje da će lideri koji njeguju nacionalističku retoriku i bježe od stvarnih problema sada imati manje prostora za djelovanje. 

- Nadam se da će politički lideri koji su se u posljednih 20 godina stalno angažirali u nekim etničkim raspravama da bi odvukli pažnju ljudi od stvarnih problema, ekonomije i korupcije imati pred sobom teže vrijeme da se tako angažiraju. Problemi se u ovoj zemlji moraju rješavati hitno i vidjeli smo taj pozitivni razvoj situacije i nadam se da će se taj momentum održati – istaknuo je Hil odgovarajući na pitanje da li će ova elementarna nepogoda olakšati ili otežati političku situaciju u BiH. 

Hil je, govoreći o angažmanu SAD u pomoći BiH, istaknuo da su Sjedinjene Američke Države do danas osigurale 2,2 miliona dolara vrijednu pomoć Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, u Vašingtonu se upravo razmatraju opcije za nastavak pomoći u skladu sa potrebama. On je dodao je američka vlada svoju pomoć poslala u BiH još dok su trajale kiše i akcije spašavanja.

- Naš ured za pomoć je imao oficira na terenu, dostavili smo 26 čamaca koji su mnogo korišteni u spašavanju. Ministarstvo odbrane i naše oružane snage su pripremile konvoj sa hitnom pomoći koji se nalazio u Italiji i on je stigao u Banja Luku, a potom je pomoć prebačena u poplavljene regione. Naši stručnjaci su otišli na sve lokacije koje su bile poplavljene i identificirali što je potrebno. To je hitna i inicijalna pomoć. Mi imamo program pomoći koji je već i prije poplava bio aktivan i on iznosi oko 30 miliona dolara. Nešto od toga će ići ka rješavanju potreba zbog poplava, ali u ovom trenutku ne mogu reći koliko ćemo novca preusmjeriti – pojasnio je Hil.

Na pitanje kako američki stručnjaci procjenjuju iznos štete koja je načinjena, Hil je rekao da će za pouzdanu procjenu trebati vremena.

- Trebat će sedmice za to. EU pokušava dobiti procjenu do 16 ili 18. juna i to je ambiciozan datum, ali ne možete preko vikenda letjeti helikopterom i doći do procjene i proporcija štete. Naši stručnjaci su ovdje i na terenu, obilaze područja i identificiraju stanje. Ali, još je prerano za procjenu. Ova zemlja će imati sreće ako 20 posto potreba namiri od donacija. Ali će onda doći na red investicija, jer je šteta ogromna šteta. Zato je izuzetno važan Forum za prosperitet i zapošljavanje koji je organizirao prije dva dana ambasador Piter Sorensen – kaže Hil.

On je istaknuo da je bio impresioniran načinom koordinacije pri katastrofi u Ministarstvu sigurnosti BiH i Operativno-komunikacijskom centru. Pozitivno su to djelovanje ocijenili i stručnjaci koji su došli u BiH. Hil je posebno pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga.

#BiH