Članak

Sava bi se u korito mogla vratiti tek naredne sedmice

Prema izvještajima posmatrača iz Evropske unije, koji su u misiji u BiH, i izvještajima operativnih centara civilne zaštite o periodu od 24. do 26. maja, stanje u ovom području kada je riječ o poplava

Prema zvaničnim podacima Ministarstva sigurnosti BiH vodostaj Save u Posavini je u opadanju, ali se nivo vode smanjuje veoma sporo, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Iako su padavine prestale prije nekoliko dana, voda se još uvijek zadržala u gradovima koji su uz Savu: Šamcu, Orašju, Brčkom i Bijeljini.

Prema izvještajima posmatrača iz Evropske unije, koji su u misiji u BiH, i izvještajima operativnih centara civilne zaštite o periodu od 24. do 26. maja, stanje u ovom području kada je riječ o poplavama nije promijenjeno.

- Vodostaj stagnira, voda se sporo povlači u korito. Duž poplavljenog područja na pojedinim mjestima voda se povlači manje od 1 centimetar za sat. Po takvoj dinamici, ako ne bude većih padavina, tek za osam do deset dana će biti realno očekivati da se voda vrati u korito – navodi se u izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema istim izvještajima u svakoj od pomenutih općina pod vodom je više od 70 posto teritorije.

- U Odžaku je na pojedinim mjestima nivo vode oko 4 metra. Oko 150 miliona metara kubnih vode se nalazi u poplavljenim područjima Bijeljine i okolnih mjesta. Oko 18.600 domaćinstava je potpuno poplavljeno kao i objekti javnih službi: škole, bolnice, policijske stanice... Nekoliko stotina tona životinjskih lešava se još uvijek nalazi na poplavljenim područjima, samo u Posavskom kantonu nalazi se oko 600 tona. Postoji rizik od zaraze, navodi se, između ostalog, dalje u izvještaju, prenosi Patria.

#BiH