Članak

Sutra vanredna sjednica Doma naroda?

Zakon se ne smatra usvojenim dok ne dobije potvrdu iz Doma naroda, ali sjednica je zakazana za 6. juni. Moneyval je dao rok 1. juni do kada treba usvojiti ove zakone.

Na jučerašnjoj maratonskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je trajala više od 12 sati poslanici su usvojili Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te dopune Krivičnog zakona BiH. Time je ovaj dom ispunio uvjete Komiteta eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) da BiH ne stavi na crnu listu zemalja zajedno sa Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma. 

Međutim, zakon se ne smatra usvojenim dok ne dobije potvrdu iz Doma naroda, ali sjednica je zakazana za 6. juni. Moneyval je dao rok 1. juni do kada treba usvojiti ove zakone, pa i samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Moneyvalu kaže za novinsku agenciju Patria da „nismo ništa dobili ukoliko se zakon ne usvoji do 1. juna“.

Slijedom ovih navoda Klub Bošnjaka u Domu naroda podnio je inicijativu za održavanje vanredne sjednice Doma naroda koja bi se trebala održati sutra, kako bi zakon bio usvojen do 1. juna.

Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda u izjavi za novinsku agenciju Patria kaže d aće u toku dana znati konačnu odluku.

- Klub Bošnjaka je podnio inicijativu, pa ćemo vidjeti da li će bviti prihvaćena – kaže Bradarić.

#BiH