Članak

Dr. Cerić: Svaki čovjek, svaka porodica u BiH mora osjetiti da ima državu

Dr. Mustafa Cerić i zvanično je objavio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima. Bh. novinska agencija Patria govor dr. Cerića prenosi u cjelosti.

Dr. Mustafa Cerić i zvanično je objavio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima. Bh. novinska agencija Patria govor dr. Cerića prenosi govor u cjelosti a koji je započeo izražavanjem suosjećanja sa svim građanima naše zemlje koji su pogođeni poplavom i te je uputio apel svima u domovini i svijetu da im se pomogne.

- Danas objavljujem svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i bez imalo zadrške stavljam sve svoje sposobnosti u svrhu predanog rada za dobrobit svih građana naše zemlje. Odluku nisam donio sam, niti olahko. Od porodice do prijatelja, od suradnika do sugrađana, od naših prijatelja u Hrvatskoj i Srbiji, do naših partnera u Americi, Europi i prijateljskim zemljama Istoka, dobio sam ohrabrenje i podršku za kandidaturu. Zašto sam se odlučio na ovaj korak? Zato što mislim da bošnjački član Predsjedništva ima pravo i obavezu da svojim radom i djelovanjem učini da Predsjedništvo države Bosne i Hercegovine bude najsnažniji mehanizam za razvijanje i očuvanje državnosti BiH – kazao je Cerić.

On je dalje naveo da želi da ta uloga bošnjačkog člana Predsjedništva bude presudna tako što će inicirati jedinstvenu državnu politiku, koja će obavezivati državne institucije i političke subjekte, posebno Bošnjake kao većinski narod, koji ima i najveću odgovornost za sudbinu države Bosne i Hercegovine.

- Sa pozicije državnog vrha bošnjački član Predsjedništva treba da ostvaruje institucionalnu komunikaciju sa svim građanima i građankama države BiH. Dvadeset godina je bilo dosta za tranziciju, vrijeme je za ujedinjenu poziciju u interesu svih građana. Vrijeme je za jedinstvenu državnu politiku, koja je oslobođena od usko stranačkih interesa i ličnih želja. Odlučio sam se na ovaj korak zato što osjećam da na predstojećim oktobarskim izborima imamo posljednju šansu da mijenjamo nabolje naše teško stanje u državi i društvu – kaže Cerić ističući da želi  naglasiti tri stvari koje će činiti okosnicu njegovog budućeg političkog i općeg društvenog djelovanja – borba za ljudska prava i slobode, sigurnost za sve naše ljude na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i sigurnost naše države u kontekstu svih aktuelnih geopolitičkih dešavanja i ono što je pokretač svega i garant stabilnosti, a to je ekonomski progres.

- Prvo, imamo šansu da se ujedinimo kako bismo ukinuli strukturalnu diskriminaciju u vidu državne institucionalne dominacije većinskih etničkih  grupa na štetu prava manjinskih etničkih zajednica u našoj zemlji. To nam je nametnuta diskriminacija za našu državu i naše društvo i zato se, prije svih, mi slobodni i nezavisni građani moramo boriti protiv te diskriminacije u duhu naše stoljetne tradicije o jednakopravnosti svih bez razlike. Stoga, presuda "Sejdić-Finci" protiv države BiH nije samo pitanje ljudskih prava, već je to i moralno pitanje za sve nas koji vjerujemo u prava i slobode svakog stanovnika BiH. Teško nam je na duši što nam se osporava i usporava napredak na putu euroatlanskih integracija zbog nečeg za što nismo ni krivi ni dužni. Stoga je naša namjera da uz podršku slobodnih i nezavisnih građana i građanki naše zemlje te uz pomoć prijatelja u svijetu ukinemo ovu strukturalnu diskriminaciju i tako učinimo da svi građani naše zemlje imaju pravo da biraju i da budu birani. To je pitanje naše ljudske časti i dostojanstva. To je pitanje naše kulture i civilizacije.

- Drugo, imamo šansu da sa najvećom ozbiljnošću i odgovornošću uvjerimo naše prijatelje na zapadu i na istoku da je mir i sigurnost Bosne i Hercegovine od globalnog značaja i zato je nužno da se po hitnom postupku provede već usaglašena politička odluka među svim političkim subjektima da naša zemlja postane članica NATO-a i time osigura svoj trajni mir i stabilnost za cijeli region. Ova 2014. godina je stogodišnjica od Prvog svjetskog rata. Nakon svega, Sarajevo zaslužuje da živi u miru bez straha od rata, a cijela BiH zaslužuje da bude sigurno mjesto življenja svih njenih građana i građanki.

- Treće, imamo šansu za ekonomski opravak i socijalnu pravdu na način da se ujedinimo u naporu da pokažemo i dokažemo sebi i svijetu da smo zemlja koja poštuje ljudska prava i slobode, da smo zemlja trajnog mira i sigurnosti, da smo zemlja izuzetnih prirodnih bogatstava, da smo zemlja velikog ljudskog potencijala, da smo zemlja unutranje solidarnosti te da smo zemlja velikih ekonomskih prilika. Mi smo ponosna nacija koja ne želi da živi ni od milostinje Zapada, ni od sadake Istoka. Mi smo inteligentna i sposobna nacija koja može da živi od svog znanja. Mi smo vrijedna nacija koja hoće da živi od svog rada i sposobnosti. Ako mi građani i građanke ukažu povjerenje za bošnjačkog člana Predsjedništva države BiH, moj strateški plan je da okupim naše ljude u domovini i u svijetu koji rade u velikim i respektabilnim korporacijama da nam pomognu da napravimo Maršalov plan za izlazak BiH iz ekonomske krize, posebno nakon nedavnih strašnih poplava. Moje sedmogodišnje iskustvo u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu daje mi za pravo da kažem da mi je jasno da se u globaliziranom svijetu ekonomski napredak može ostvariti samo ako ste sposobni za kooperaciju na principu poštenog i održivog partnerstva. Zbog toga, svima nam treba biti jasno da za investicije u Bosni i Hercegovini treba imati partnere na istoku i na zapadu, na jugu i na sjeveru. Nema ekonomskih ulaganja sa istoka bez stabilnog partnerstva na zapadu. Isto tako, nema ulaganja sa zapada ako nismo u stanju da imamo ekonomsku potporu sa istoka. Nema ekonomskog rasta bez konstantnog prisustva u globalnim razmjerima. Za tu globalnu priču naša zemlja ima ljudski potencijal kojeg treba okupiti i organizirati na pošten i održiv način. Za nas su najgora polovična i jednostrana rješenja. Mi moramo tražiti sveobuhvatna rješenja za sve građane. Svaki čovjek, svaka porodica u Bosni i Hercegovini mora osjetiti da ima državu, da ima svog predstavnika u vlasti, da ima svog člana u Predsjedništvu koji se brine za sve građane.

- Dragi Bošnjaci, drage Bošnjakinje, prihvatajući izazove i odgovornosti u vaše ime u interesu države Bosne i Hercegovine, široko otvaram prijateljsku ruku suradnje i političkoj ljevici i političkoj desnici kako bismo snažno gradili srednji put centra. Svoju ruku suradnje pružam posebno mladima, koji prvi put izlaze na izbore u oktobru. Želim da znaju da nikad nije prerano da poklone najbolje što imaju i znaju za svoju državu i narod, kao što nije nikad ni prekasno da se radi iskreno i predano za opće dobro države i društva. Spoj životnog isustva starijih i životni elan mladih je najača snaga koja pokreće nove procese od zapuštenosti do sposobnosti, od nepismenosti do učenosti, od siromaštva do bogatstva, od beznađa do nade u bolje sutra, ako Bog da. Također, moje posebno poštovanje izražavam ženama, našim majkama i sestrama, koje su bile i ostale uzor požrtvovanosti za najplemenitije ciljeve našeg društva.

- Ovo su moje poruke sa nadom da će dobiti podršku svih koji vjeruju da je prošlost ostvarila svoju jednu mogućnost, ali da budućnost ima više mogućnosti. Zato izaberimo onu najbolju, a to je sloboda od straha i bijede, a to je uklanjanje svake vrste dikriminacije, to je puna integracija u euroatlanske tokove, to je ekonomski oporavak na principu sveobuhvatnog i održivog ekonomskog razvoja za Bosnu i Hercegovinu! Posljednji događaji koji su razorili domove i Bošnjaka i Srba i Hrvata pokazali su da ljudska solidarnost živi u nama, među nama i da ne poznaje granice. Vrijeme je da se u novonastalom ozračju povjerenja, prijateljstva i univerzalnih ljudskih vrijednosti gradi naša država. Sa ovim mislima, želim vam svako dobro – poručio je dr. Cerić.

#BiH