Članak

Putin: Nećemo rasporediti vojnike u Siriji

Cilj ruske vojne prisutnosti u Siriji podrška je vladi predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv terorističkih grupa, rekao je Putin u intervjuu za američku televizijsku mrežu snimljenom prije plani

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, uoči sastanka u ponedjeljak s američkim kolegom Barackom Obamom da ne kani rasporediti rusku vojsku u Siriji, od čega strahuju Sjedinjene Države koje žele odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, dok je Moskva Asadov saveznik, prenosi novinska agencija Patria.

Cilj ruske vojne prisutnosti u Siriji podrška je vladi predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv terorističkih grupa, rekao je Putin u intervjuu za američku televizijsku mrežu snimljenom prije planiranog susreta s Obamom.

Putin se kasnije tokom dana treba sastati i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem koji također ističe da Asad mora biti dio koalicije u borbi protiv radikalnih islamskih militanata.

-Rusija neće sudjelovati ni na kojem polju u operacijama na teritoriju Sirije ili u drugim državama: barem zasad to ne planiramo, rekao je Putin u intervjuu za CBS i PBS.

Obama i Putin trebali bi se sastati u ponedjeljak nakon Putinova obraćanja Općoj skupštini UN-a, iako se Bijela kuća i Kremlj razilaze o temama razgovora.

Rusko-američki odnosi pali su na najniži nivo nakon Drugog svjetskog rata zbog ruskog upletanja u susjednu Ukrajinu.

Moskva smatra da režim u Damasku treba biti uključen u međunarodnu borbu protiv ISIL-a, što SAD odbacuje, piše Index. 

#Svijet