Članak

Murtezić pozvao Mura na sastanak: Analiza rada Tužilaštva nema veze s najavljenim referendumom u RS

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore održao je sastanak sa glavnim disciplinskim tužiocem BiH Arbenom Murtezićem u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javlja reporter bh. novinske agen

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore održao je sastanak sa glavnim disciplinskim tužiocem BiH Arbenom Murtezićem u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Ovaj sastanak inicirao je Murtezić, a Moore se odazvao pozivu te su kako su istakli razgovarali o generalnim temama o pravosuđu.

Murtezić je kazao da su pozvali ambasadora Moore-a cijeneći sav njegov angažman u oblasti pravosuđa u BiH, a to je dio ukupnih napora VSTV-a ka većoj transparentnosti i otvaranju kako prema domaćoj zajednici tako i prema svima ostalima.

- Teme su bile danas više generalne. Imali smo želju da upoznamo ambasadora s radom Ureda disciplinskog tužioca, sa osnovnim nadležnostima i pitanjima sa kojima se susrećemo. I da generalno razmijenimo mišljenja, s obzirom da je sistem odgovornosti u pravosuđu bitan ne samo u BiH nego i svijetu – kazao je Murtezić.

Ambasador Moore je pak kazao da nije u pitanju njegov lični angažman nego svih u misiji OSCE-a u BiH.

- Meni je posebno drago da imam priliku sastati se u ovoj zgradi s ljudima koji brane principe pravosuđa u BiH da traže pravdu i na državnom nivou. Mi poštujemo sve državne institucije pravosuđa uključujući i VSTV, Sud i Tužilaštvo BiH. Naša koleginica sutkinja Korner će se vratiti u BiH iduću sedmicu i imat će niz sastanaka i sa VSTV-om i Tužilaštvom, a očekujemo i rezultate njene analize rada do sredine novembra – istakao je Moore.

Podsjećamo, od strane OSCE-a angažovana je sutkinja Joanne Corner koja treba izraditi analizu predmeta ratnih zločina, a čemu se ispočetka žestoko protivilo Tužilaštvo BiH. Međutim, VSTV je izdao preporuku da se dopusti uvid u predmete. Na pitanje koliko su te dozvole povezane sa nezadovoljstvom u RS-u zbog čega najavljuju i referendum o pravosuđu Moore je kazao da nema nikakve veze.

- To je potpuno odvojeno pitanje. Mi još od 2006. imamo dozvolu VSTV-a u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina. Važno je praviti ovu analizu, a referendum je potpuno drugo pitanja. Također što se tiče discipline mi nemamo tu nikakve nadležnosti to je na Arbenu i njegovom timu – istakao je Moore. 

#BiH