Članak

VW-ovi direktori pod istragom: I Audijevih 2,1 milion vozila ima softver za varanje na eko-testu

Njemačke proizvođač vozila Audi objavio je da je njegovih 2,1 milion vozila diljem svijeta opremljeno istim softverom koji je omogućavao njegovoj matičnoj kompaniji Volkswagenu (VW) da vara na američk

Njemačke proizvođač vozila Audi objavio je da je njegovih 2,1 milion vozila diljem svijeta opremljeno istim softverom koji je omogućavao njegovoj matičnoj kompaniji Volkswagenu (VW) da vara na američkim testovima ispuštanja štetnih emisija, prenosi novinska agencija Patria.  

Otprilike 1,42 miliona Audijevih vozila s tzv. EU5 motorima ima ugrađen taj softver u zapadnoj Europi, od čega je 577.000 u Njemačkoj. U SAD-u je takvih vozila gotovo 13.000, kazao je glasnogovornik kompanije. Riječ je o tipovima vozila A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 i Q5, dodao je.

U isto vrijeme, njemačko tužilaštvo otvorilo je istragu protiv donedavnog direktora VW-a Martina Winterkorna te još nekoliko neimenovanih osoba koje su na visokim funkcijama u tvrtki.

-Istražujemo svaki mogući trag, Winterkorna te još neke odgovorne ljude, potvrdili su iz tužilaštva, prenose agencije.

Podsjetimo, prošle srijede je izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn, na čelnom mjestu od 2007., podnio ostavku zbog skandala oko krivotvorenja testova ispušnih plinova diesel motora koji je pogodio VW. On je u potpunosti preuzeo odgovornost za skandal koji je izbio u Sjedinjenim Državama i pokrenuo lavinu i zahvatio cijeli automobilski sector, piše Index. 

#Biznis