Članak

Rusija i SAD mogle bi zračnim udarima riješili krizu u Siriji

Mediji su ranije objavili kako se na stranici ISIS-a bore i državljni Bosne i Hercegovine, te da ih je u redovima zloglasne skupine više od 200.

Rusija i SAD mogli bi koordinirati zračne udare kako bi riješili krizu u Siriji, objavili su američki mediji, prenosi novinska agencija Patria.

Prvi sastanak američkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina u ponedjeljak nakon dvije godine, održan u završnici godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a, trajao je 90 minuta od kojih je polovica bila posvećena Ukrajini, a polovica Siriji, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

- O tome razmišljamo. Ne isključujemo ništa. No ako moramo djelovati bit će to jedino uz potpuno poštivanje propisa međunarodnog prava, ali nema govora o kopnenim operacijama, o sudjelovanju ruskih vojnika u tome – rekla je ruska strana, prenosi francuska agencija AFP.

Obama i Putin ranije u ponedjeljak su se na forumu u sjedištu UN-a razišli u pitanju uloge sirijskog predsjednika al-Asada, a pomaka nije bilo ni nakon bilateralnih razgovora.

- Putin je rekao da ima najveće poštovanje za svog američkog i francuskog kolegu, ali da oni nisu sirijski državljani i o sudbini Asada treba odlučiti sirijski narod, a ne Obama ili francuski predsjednik Francois Hollande.

Mediji su ranije objavili kako se na stranici ISIS-a bore i državljni Bosne i Hercegovine, te da ih je u redovima zloglasne skupine više od 200. Mnogi od bh. državljana upravo su poginuli boreći se na strani IS. Otac jednog od poginulih mladića u okršajima na Bliskom istoku a koji je iz Sarajeva nedavno je izjavio kako se njegov sin jeste borio na strani ISIS-a, ali kada je shvatio o kakvoj organizaciji se radi, pobjegao je u Irak, gdje je ubijen, piše Patria.

 

#BiH