Članak

Lijanović i drugi još uvijek daju iskaz, Petrić pušten na slobodu

Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu

Uhapšeni u akciji Ranč Tužilaštva Tuzlanskog kantona i FUP-a Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović, dopredsjednik NSRZB i predsjednik kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istoj Vladi još uvijek se nalaze u Tužilaštvu gdje daju iskaz o djelima koja im se stavljaju na teret, piše bh. novinska agencija Patria.

Peta osoba Ante Petrić koji je bio uhapšen u jučerašnjoj akciji pušten je na slobodu.

Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH,  organizirao udruženje,  u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH  u periodu od najmanje tri godine,  od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini,  za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih podsticaja.

Postoje osnovi sumnje da su  Lijanović i članovi  udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti  veći iznos novca,  na što pojedini  poljoprivrednici nisu pristajali.

Ovoj akciji je prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK u saradnji i sinergiji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana.

#BiH