Članak

U Sarajevu obilježen Svjetski dan srca

Značaj jednog ovakvog događaja prepoznala je i Općina Centar Sarajevo, gdje su se članovi Komisije za unapređenje zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar pridružili obilježa

Ispred Katedrale „Srca Isusova“ u Sarajevu, u utorak 29. septembra 2015. godine, održana je tradicionalna manifestacija povodom Svjetskog dana srca. Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, a među glavnim uzročnicima smrtnosti su i u Bosni i Hercegovini, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Značaj jednog ovakvog događaja prepoznala je i Općina Centar Sarajevo, gdje su se članovi Komisije za unapređenje zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar pridružili obilježavanju ovog važnog datuma.

Predsjednica Komisije za unapređenje zdravstvene zaštite i porodične medicine Gjulera Dedović Halilbegović istakla je da je ovo prvi put da se daje podrška obilježavanju Svjetskog dana srca.

- Kroz tri godine rada ove Komisije upoznali smo se sa činjenicom da je kod naših građana veoma izražen problem kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga smo ovdje kako bi dali svoj mali doprinos obilježavanju ovako značajnog datuma - kazala je Dedović Halilbegović.

Zainteresovanim građanima je ovom prilikom izvršeno mjerenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera i masnoće u krvi.

Podršku obilježavanju Svjetskog dana srca ispred Komisije za unapređenje zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar pružili su članovi Vedina Čordalija, Ševala Dizdarević, Teufik Orahovac, Nenad Siljanović, Azra Đulalić, Hadžo Bučan, Šefket Međedović, Šekib Sokolović i Suad Rožajac.

#BiH