Članak

VIDEO Prvi snimci ruskih aviona u Siriji

Sirija je prethodnih dana dobila nove borbene i izviđačke avione iz Rusije za borbu protiv Islamske države (IS), naveli su izvori iz sirijske vojske

Francuska TF1 objavila je snimke ruskih aviona na aerodromu u Latakiji. Na snimcima se vide avioni parkirani pored aerodroma i pokriveni zelenim pokrivačem, prenosi novinska agencija Patria.

Sirija je prethodnih dana dobila nove borbene i izviđačke avione iz Rusije za borbu protiv Islamske države (IS), naveli su izvori iz sirijske vojske.

-Naša avijacija preuzela je isporuku najmanje pet borbenih aviona iz Moskve, kao i izviđački avion koji nam omogućava uočavanje mete sa velikom preciznošću, potvrdio je visoki sirijski zvaničnik u izjavi za agenciju AFP. 

Isti izvor je rekao da su avioni stigli prošlog petka u vojnu bazu u sirijskoj provinciji Latakija, tradicionalnom uporištu režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Jučer je general NATO-a Filip Bridlov rekao da je zabrinut zbog jačanja ruskih vojnih snaga u Siriji. Bridlov je rekao da je Rusija u Siriju poslala mnogo naprednije oružje nego ono koje je potrebno za borbu protiv Islamske države, i to u cilju da zaštiti predsjednika Bašara el Asada, prenio je AFP. 

"Riječ je o sofisticiranom protivavionskom oružju", rekao je Bridlov i naveo da nije vidio pripadnike Islamske države koji lete u avionima za čije su obaranje potrebne takve rakete.

#Svijet