Članak

Ustavni sud BiH odluku o Izetbegovićevom zahtjevu donijet će na nekoj od narednih sjednica

Danas je pred Ustavnim sudom BiH održana javna rasprava pred Ustavnim sudom BiH o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Danas je pred Ustavnim sudom BiH održana javna rasprava pred Ustavnim sudom BiH o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Predstavnici podnosioca zahtjeva i Narodne skupštine RS iznijeli su potpuno oprečne stavove o Izetbegovićevom zahtjevu. Konačna odluka, kako je rečeno na raspravi, bit će donesena na jednoj od narednih sjednica, piše novinska agencija Patria.  

U raspravi su učestvovale i sudije Ustavnog suda BiH koji su predstavnicima obje strane postavljali konkretna pitanja, pretežno stručnog karaktera.

Podsjećanja radi, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima entiteta RS.

On je tražio ocjenu ustavnosti obilježavanja 9. januara, Dana RS-a. Izetbegović je u apelaciji naveo da 9. januar kao Dan RS-a, između ostalog, nije u saglasnosti sa članom II/4. Ustava BiH.

- 9. januar 1992. godine datum je kada je “Skupština srpskog naroda u BiH” usvojila “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH” na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH”. Tom deklaracijom predviđeno je i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”.

Iz “Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH” proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

– To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH, kada je na tom teritoriju izvršeno sistemsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici – naveo je Izetbegović u zahtjevu Ustavnom sudu u januaru 2013. godine.

Ocijeni li Ustavni sud BiH da je Zakon o praznicima, tačnije 9. januar neustavan, bit će to historijska odluka kojom sva dosadašnja nastojanja zvaničnika iz RS, da predstave kako je BiH nastala u Dejtonu, a RS prije toga, padaju u vodu. 

#BiH