Članak

Facebook: Hrvati i Srbi žestoko zaratili za Liberland

Vjerovatno ste već čuli za Liberland, mikro državu koju je na granici Hrvatske i Srbije osnovao Čeh Vit Jedlička. Država od sedam kvadratnih kilometara egzistira posljednjih 16 dana, a cijela priča je

Vjerovatno ste već čuli za Liberland, mikro državu koju je na granici Hrvatske i Srbije osnovao Čeh Vit Jedlička. Država od sedam kvadratnih kilometara egzistira posljednjih 16 dana, a cijela priča je započela tako što su Jedlički politički oponenti u Češkoj rekli da osnuje svoju državu u kojoj će testirati ideje o ukidanju poreza, prenosi novinska agencija Patria.

Domišljati Čeh uzeo je kartu Europe i pronašao "ničiju zemlju", odnosno komadić teritorija oko kojeg i dalje vlada spor između Hrvatske i Srbije. Jedlička smatra da zbog napete poslijeratne atmosfere između nas i susjeda nitko nema ingerenciju nad tom zemljom, iako ga hrvatski pravni eksperti demantiraju.

Dok 300.000 ljudi, prema posljednjim podacima, želi postati državljanima Liberlanda, postoje i oni koji se bore za oslobođenje te zemlje. Naravno, na Facebooku.

S hrvatske strane pokrenut je Front za oslobođenje hrvatskog Liberlanda, stranica koja se zauzima za zaustavljanje "strane okupacije hrvatskog Liberlanda". Naravno ista borba traje i sa srbijanske strane, gdje se na stranici Dobrovoljački korpus za oslobođenje Srbskog Liberlanda okupljaju oni koji žele zadržati Liberland pod srpskim okriljem. Njihov je slogan "ne damo srpski Liberland! Liberland je Srbija!".

Zasad po broju lajkova vodi hrvatska strana, koja ih ima 337, dok srbijanska nastojanja za preuzimanjem Liberlanda podržava 253 korisnika Facebooka.

Dok Vit Jedlička sa svojom prvom damom obilazi Hrvatsku i Srbiju nadajući se uspostavi diplomatskih odnosa s te dvije zemlje, na teritoriju Liberlanda nastaju nove političke stranke, poput Komunističke partije Liberlanda, stranke Liberland za svakoga i Slobodarske stranke Liberlanda. Naravno, borba za vlast među njima je oštra.

Zasad Liberland uz svoju stranicu na Facebooku ima i službenu stranicu,  na kojoj se mogu prijaviti svi zainteresirani za državljanstvo te države. Pritom će morati odgovoriti na pitanja poput prihvaćaju li druge religije, imaju li vlastitu nekretninu, koliko zarađuju i jesu li spremni novčano pomagati zemlju u nastanku. Trenutno je državljanstvo Liberlanda dobilo tek 20-ak osoba, piše Index. 

#Region