Članak

Lubitz lažirao podatke, njemački ljekari tvrdili da je psihički zdrav

Dokumenti koje su američki mediji zatražili putem "Akta o slobodi informacija" (FOIA) otkrivaju dosad nepoznate činjenice o bolesti i liječenju Lubitza, kao i da su američke vlasti dvojile oko izdavan

Američka Savezna uprava za civilnu avijaciju (F.A.A.) je 2010. godine propitkivala zdravstveno stanje Andreasa Lubitza koji je u martu namjerno srušio avion Germanwingsa sa 150 putnika i članova posade, ali su ljekari u Njemačkoj insistirali da se on potpuno oporavio od depresije zabilježene u 2009. godini, prenosi novinska agencija Patria.

Dokumenti koje su američki mediji zatražili putem "Akta o slobodi informacija" (FOIA) otkrivaju dosad nepoznate činjenice o bolesti i liječenju Lubitza, kao i da su američke vlasti dvojile oko izdavanja pilotske dozvole.

Lubitz je od januara do oktobra 2009. godine liječen s najmanje dva lijeka, Cipralexom i mirtazapine. U tom je razdoblju prekinuo pilotski trening u Lufthansi koji u prosjeku traje dvije godine i nekoliko mjeseci proveo uvježbavajući letenje manjih aviona u lufthansinom centru u Arizoni. 

Dokumenti sugeriraju da je Lubitz pokušao zavarati F.A.A., na formularu datiranom iz 2010. godine, on je označio ''ne'' u odgovoru na pitanje je li ikad imao ili se liječio od mentalnih poremećaja. Na spisu je kasnije dopisano ''promijenio ne u da". 

-Ja ne znam zašto on nije označio da, rekao je New York Times ljekar Warren S. Silberman koji je bio zadužen za ocjenjivanje Lubitzove molbe.  

-On to nije mogao ostaviti praznim, jer se podaci ne bi prenijeli. Ja bih ga savjetova da označi „da", kaže Silberman o online pristupnici koju je poslao Lubitz i dodaje da je "ne" u "da" najvjerojatnije preinačio ljekar Lufthanse.

Prema novim detaljima iz zdravstvenog kartona Lubitza, on je u aprilu 2008. godine prošao ljekarski pregled u Lufthansi, a tada je jedino zabilježeno da je u djetinjstvu izveo tonzilektomiju. Samo šest mjeseci kasnije, dijagnozirana je "reaktivna depresija" koju izazivaju stres ili traumatični događaji.

-U slučaju Lubitza, promjena životnih uvjeta je dovela do depresivne epizode, piše u ocjeni njemačkog ljekara predanoj F.A.A. zbog čega je u januaru 2009. započeta psihoterapija uz prateće lijekove protiv depresije. Prema dostupnim podacima Lubitz se u tom razdoblju odselio od svojih roditelja i boravio u školskom kampusu u Bremenu, piše Index. 

#Svijet