Članak

Dan žalosti u Rs, radit će se na mjerama sigurnosti učenika i škola

Kaže da će veoma brzo uvesti zabranu nošenja telefona u škole.

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik danas je kazao kako će se u narednom periodu realizovati niz mjera koje će pomoći u bezbjednosti maloljetnika u školama, a nakon jučerašnje tragedije u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar". Vlada Rs danas je proglasila 5. maj Danom žalosti zbog tragedije u Beogradu. 

"Vaspitati dijete nije samo stvar škole. Škola ga usmjerava, obrazuje. Olako smo prihvatili vrijednosti koje dolaze sa Zapada, a te vrijednosti ne odražavaju naše društvo u cijelini. Naše mjere daju rezultate i one su dobre, ali ne do kraja", istakao je Dodik.

Kaže da će veoma brzo uvesti zabranu nošenja telefona u škole.

"Djeca će morati odložiti telefone priliko  ulaska na nastavu. Nema tu ljutnje roditelja, ili bilo koga. Prosvjetni radnici rade težak posao i mi ih moramo podržati. Oni moraju biti veoma cijenjeni u društvu. Autoritet nastavnika, učitelja moramo da vratimo na nivo drugog roditelja. Najveći uspjeh svakog roditelja jeste kada iza sebe ostavi cijenjenog člana društva, a ne delinkventa", naveo je Dodik.

Kako on navodi, na vanrednoj sjednici razgovarano je o narednim koracima, da bi mogući tragičan događaj spriječili i u BiH. 

"Povodom nažalost, ovog događaja, razgovarali smo šta možemo učiniti, to je dodatno obezbjeđenje školskih objekata. Mi smo razvili sistem kontrole u okviru obrazovnih institucija. Јednako tako, u narednih godinu dana svaka škola koja nema ogradu, bit će ograđena", ističe Dodik.

Naveo je da će se uvesti vanredno i redovno testiranje djece na opojne droge. 

"Ovo nije samo jedna sjednica, već jedna od koju ćemo imati u nizu. Školski odbori i direktori moraju nama da kažu šta da radimo. Treba dati primat obrazovnim radnicima, izbaciti iz zakona sve ono što ih stavlja u podređen položaj. Savremeni način života postaje opravdanje za savremene generacije. Pozivam roditelje da prate šta se dešava na društvenim mrežama, da ograniče djeci vrijeme. Moramo zajedno učiniti sve da dobijemo zdrave generacije", kazao je Dodik.  

#BiH