Članak

Zelenski u Hagu pozvao na formiranje krivičnog suda za ruske zločine

Zelenski je ruskog predsjednika Putina nazvao "onim koji zaslužuje da bude osuđen za zločine u prijestonici međunarodnog prava".

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u Hagu na osnivanje ratnog tribunala koji će pozvati Rusiju na odgovornost za navodne ratne zločine.

Zelenski je danas nenajavljeno doputovao u Nizozemsku, uz ostalo i u posjetu Međunarodnom krivičnom sudu koji je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik u Hagu je pozvao na uspostavljanje ratnog tribunala koji će smatrati Rusiju odgovornom za "zločine agresije", a koji bi se temeljio na primjeru Nurnberga - suđenja koje su saveznici vodili protiv predstavnika poražene nacističke Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Zelenski je optužio Rusiju za 6.000 ratnih zločina samo u aprilu, što je dovelo do smrti 207 ukrajinskih civila, uključujući 11 djece, prenosi BBC.

Ukrajinski predsjednik naveo je i druge navodne ratne zločine Rusije - uključujući "milionske" vojne udare u regionima Donbasa i ubijene tokom okupacije Buče.

Zelenski je ruskog predsjednika Putina nazvao "onim koji zaslužuje da bude osuđen za zločine u prijestonici međunarodnog prava".

Zahvalio je Nizozemskoj na isporuci oružja Ukrajini i rekao da se rat dobija "silom oružja" - što je ukazao na njegove uzastopne pozive njegovih saveznika na više oružja.

Rekao je da je sukob u Ukrajini rat koji Ukrajina nije htjela.

- Onaj koji moramo učiniti posljednjim - i mi ćemo to učiniti - poručio je.

Na aerodrom Amsterdam-Shiphol stigao je u utorak uvečer iz Helsinkija, gdje je prisustvovao samitu nordijskih zemalja, javila je nizozemska agencija ANP, prenosi AFP.

Ukrajinski predsjednik se u Hagu sastao s nizozemskim poslanicima i premijerom Markom Rutteom, kao i belgijskim premijerom Alexanderom de Croom.

Belgijski premijer najavio je da Belgija priprema drugi paket vojne pomoći za Ukrajinu, dok je nizozemski također rekao da je važno nastaviti pokazivati solidarnost s Ukrajinom i pomoći zemlji da se suprotstavi "okrutnoj i nezakonitoj okupaciji".

#Svijet #Ukrajina #Nizozemska #VolodimirZelenski