Članak

Najviši Bidenovi zvaničnici idu u odvojene posjete Saudijskoj Arabiji

SAD također blisko sarađuju sa Saudijskom Arabijom u Sudanu.

(Patria) - Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena i njegov najviši diplomata planiraju odvojena putovanja u Saudijsku Arabiju u narednim sedmicama, javio je Bloomberg pozivajući se na izvore.

Prvi će na put savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji planira da se sastane sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije u Kraljevini sljedeće sedmice, rekli su ljudi koji su tražili da ne budu identificirani jer putovanju nije bilo javno obznanjeno. Sullivan će se sastati i sa saudijskim prestolonasljednikom princom Mohammedom bin Salmanom.

Nakon toga, državni sekretar Antony Blinken planira posjetiti Saudijsku Arabiju u junu na sastanku globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a. Sullivanov sastanak će biti prvi takve vrste između SAD, Saudijske Arabije, UAE i Indije.

Ključne teme će biti diversifikacija lanaca snabdijevanja i ulaganja u strateške infrastrukturne projekte, uključujući luke, željeznicu i minerale, rekao je jedan od izvora. Putovanja visokih američkih zvaničnika sugerišu da je Bidenova administracija odlučna da prevaziđe zahlađenje u odnosima između Washingtona i Rijada. Kao kandidat, Biden je rekao da će tretirati Saudijsku Arabiju kao „pariju“, a dvije strane su se prošle godine sukobile kada
je Saudijska Arabija pristala smanjiti proizvodnju sirove nafte OPEC+ uprkos željama SAD.

Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEC+ ponovo su prošlog mjeseca smanjili proizvodnju, što je potez za koji je Bidenova administracija rekla da nije promišljen. Kao još jedan znak sve slabijeg uticaja SAD na Saudijsku Arabiju, kineski predsjednik Xi Jinping pomogao je u postizanju sporazuma u martu o obnavljanju diplomatskih veza između Irana i Kraljevine.

Uoči Sullivanovog puta u Saudijsku Arabiju, Amos Hochstein, Bidenov viši savjetnik za energiju i investicije, i Brett McGurk, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za Bliski istok, sastali su se prošle sedmice sa čelnicima UAE, uključujući šeika Mohammeda bin Zayeda i savjetnika za nacionalnu sigurnost UAE Sheika Tahnoon bin Zayed, prema osobama koje su upoznate sa sastancima.

Sullivan je razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom 11. aprila, ističući napredak u okončanju rata u Jemenu i „izuzetne napore Saudijske Arabije da ostvari mapu puta ka miru“, navodi se u saopštenju Bijele kuće. Dvije strane su se također složile da „ubrzaju kontakte o pitanjima uključujući čistu energiju i ulaganja u infrastrukturu“.

SAD također blisko sarađuju sa Saudijskom Arabijom u Sudanu. Biden je zahvalio Rijadu u izjavi od 22. aprila, rekavši da je kraljevstvo „kritično za uspjeh naše operacije izvlačenja osoblja američke vlade iz Kartuma“.

#Svijet