Članak

Konaković svratio u Banja Luku kod Dodika: Idemo brzo s obje interkonekcije

Kazao je kako nikada nisu pravili problem za Južnu konekciju i da su spremni za to da glasaju.

(Patria) - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik danas je izjavio u Banjaluci da je sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedinom Konakovićem razgovarao o usaglašavanju zakona o vanjskim poslovima.

"Sljedeće sedmice imaćemo zajedničku komisiju gdje ćemo pokušati da postignemo određene dogovore. Cijenimo napore ministra da konačno BiH ima zakon koji će regulisati ovu oblast, ali da svi zajedno na tome da radimo", poručio je Dodik.

Kazao je kako nikada nisu pravili problem za Južnu konekciju i da su spremni za to da glasaju.

"S obzirom da postoji određeni stepen nesaglasnosti između bošnjačke i hrvatske strane da ne može to pitanje da se uslovljava istočnom konekcijom s bilo koje strane", dodao je Dodik.

Istakao je da su se složili da EU sa svojom politikom nije stimulativna u pogledu održavanja volje za evropskim putem.

"Ne sviđa nam se da neko nameće prioritete a to radi EU. Ti odnosi će se morati redefinisati, Varhelji dolazi 17. maja i mi ćemo s njim razgovarati. Mislim da imamo i ministar i ja dosta ujednačen pristup kako bi trebali da se krećemo. Uslovljavanja bilo koje vrste treba izbjeći. Rješavati što može, što ne može neka čeka neko drugo vrijeme, to je suština našeg dogovora", kazao je Dodik.

Kada je riječ o donaciji američkih helikoptera nemaju ništa protiv toga samo žele detalje te donacije. 

Konaković je kazao da se nada većoj saradnji dvije entitetske vlade sada kada je formirana Vlada Nermina Nikšića. 

"Mi se svi zajedno još upoznajemo. Bilo je puno nepovjerenja, nije lako telefonom rješavati probleme koji su nagomilani. Predsjednik Dodik je rekao oko interkonekcija idemo brzo s tim na Vijeće ministara, neke tehničke primjedbe Košarac je već uvrstio za Istočnu konekciju. Bit će još nekih javnih nesuglasica, ali bit će i sastanaka. Danas je 100 dana Vijeća ministara i to je neuporedivo sa ranijim", kazao je Konaković. 

Dodik je dodao da su zainteresovani za projekat Buk Bijela. 

"Da ne stoji pitanje aerodroma u Trebinju, nemamo ništa protiv da se ide u modernizaciju u Bihaću, ali ne želimo nikakvo uslovljavanje. Zašto da se ne gradi Buk Bijela. Treba rehabilitovati odnose", kazao je Dodik. 

 

#BiH