Članak

Ministri vanjskih poslova EU: Iz grešaka s Rusijom izvući pouku za odnos s Kinom

Prošlost je pokazala da nada u jake ekonomske odnose koji osiguravaju sigurnost može biti varljiva.

(Patria) - Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock i drugi šefovi diplomatija država EU rekli su jučer da EU mora učiti iz prethodnih grešaka prilikom revidiranja svog odnosa s Kinom.

- Prošlost je pokazala da nada u jake ekonomske odnose koji osiguravaju sigurnost može biti varljiva - ustvrdila je Baerbock, aludirajući na raniju pretpostavku da Rusija invazijom na Ukrajinu neće rizikovati svoje više milijardi dolara vrijedne poslove o isporuci plina zemljama EU.

Ne ponoviti greške

Baerbock je to izjavila na Samitu ministara vanjskih poslova EU u Stockholmu, na kojem je raspravljano o revidiranju odnosa EU s Pekingom, uključujući smanjenje ekonomske zavisnosti o Kini i odgovor na sigurnosne izazove.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis poslao je sličnu poruku, pozvavši evropske kolege da ne ponove greške u odnosu s Rusijom.

- U nekim slučajevima vidimo da se staza nije promijenila, navike se nisu promijenile. Zemlje bi trebale voditi računa o scenariju u kojem se trgovinski odnosi s Kinom ne prekidaju dobrovoljno, već zbog toga što je npr situacija u Tajvanskom tjesnacu promijenjena silom. Kina gradi novi svjetski poredak i EU ne može biti pasivni posmatrač - rekao je Landsbergis.

EU najviše robe uvozi iz Kine, na koju otpada 20,8 posto uvoza EU, prema podacima Evropske komisije za 2022. Po pitanju nekih kritičkih sirovina Kina gotovo da ima monopol.

Baerbock se, kao i drugi ministri, založila za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s ovisnošću o Kini, apelujući na jedinstvo unutar EU i "samouvjereno" korištenje moći zajedničkog tržišta, prenosi Hina.

Smanjiti ovisnost o Kini

- Nismo najveće zemlje na svijetu, ali Evropska unija u cjelini, posebno jedinstveno evropsko tržište, prirodno ima moć i snagu koju ne bismo smjeli potcijeniti - poručila je Baerbock.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell je istakao da je Kina važan konkurent, a ne samo dobavljač jeftine robe. Smatra da je potrebno smanjiti ovisnost o Kini, ali istovremeno i s njom nastaviti saradnju.

- Kina sagorijeva više ugljena nego ostatak svijeta zajedno. Klimatske promjene ne mogu se riješiti bez snažnog angažmana s Kinom - kazao je Borrell.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je, dok se održava skup šefova diplomatija EU, da Kina i Evropa trebaju zajedno "odbaciti mentalitet hladnog rata".

- Ako imamo novi hladni rat, ishod će biti još katastrofalniji od prethodnog i ozbiljno će naštetiti odnosima i saradnji Kine i Evrope. Kina i Evropa moraju zajedno odbaciti mentalitet hladnog rata između velikih sila - rekao je Qin Gang tokom posjete Oslu.

#Svijet #EvropskaUnija #Kina #JosepBorrell