Članak

Španski premijer: Putin je agresor

Sanchez je izrazio "bezuslovnu podršku" ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden i španski premijer Pedro Sanchez istakli su jučer svoju podršku Ukrajini u ratu s Rusijom tokom sastanka u Bijeloj kući, koji je također dotakao saradnju u oblasti migracija i odbrane, javio je Reuters.

Tokom sastanka u Ovalnom uredu, Biden je rekao da "zajedno podržavamo Ukrajinu", a Sanchez je direktno okrivio za rat ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Mi podržavamo Ukrajinu. Naravno da radimo na trajnom i pravednom miru koji u potpunosti poštuje međunarodno pravo i principe Povelje UN-a. Nemojte pogriješiti, u ovom ratu ima agresora i žrtve, a agresor je predsjednik Putin - rekao je Sanchez.

Sanchez je izrazio "bezuslovnu podršku" ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i istakao da podržava njegov mirovni prijedlog, koji uključuje zahtjeve da se ukrajinska teritorija vrati na status quo prije ruske aneksije Krima 2014. godine.

- Podržavamo poziv Zelenskog na pravedan prekid ruskog rata izbora koji poštuje određene principe, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet - kazao je zvaničnik uoči sastanka Bidena i Sancheza.

Na početku njihovog sastanka, Biden je istakao da su Washington i Madrid potpisali sporazum o saradnji u oblasti odbrane i da se obje zemlje bave pitanjima migracija.

- Obojica se suočavamo s izazovima migracije na zapadnoj hemisferi. Radite vraški posao - dodao je Biden.

#Svijet #Rusija #Španija #JoeBiden #PedroSanchez