Članak

Kina šalje specijalnog izaslanika u Ukrajinu i Rusiju u sklopu mirovnih napora

Lijeve posjete treba da počnu sljedeće sedmice, ali njegov detaljan raspored nije objavljen.

(Patria) - Kina šalje specijalnog izaslanika u Ukrajinu i Rusiju od sljedeće sedmice u nastojanju da pomogne u postizanju političkog rješenja ukrajinske krize, saopštilo je njeno ministarstvo vanjskih poslova.

Li Hui, koji je specijalni predstavnik Kine za euroazijska pitanja i bivši ambasador u Moskvi, također će posjetiti Poljsku, Francusku i Njemačku, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, prenosi AP.

Kina kaže da ostaje neutralna po pitanju ruskog rata u Ukrajini, ali je izjavila da nema "ograničenja" odnosa s Moskvom i krivi SAD i NATO za izazivanje sukoba. Peking je iznio mirovni plan za Ukrajinu koji su uglavnom odbacile pristalice te zemlje.

Kineski lider Xi Jinping razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prošlog mjeseca, postavljajući teren za diplomatski pritisak.

- Posjeta kineskog predstavnika relevantnim zemljama izražava predanost Kine promovisanju mira i pregovora. Kina želi spriječiti "eskalaciju situacije" - rekao je Wang.

Lijeve posjete treba da počnu sljedeće sedmice, ali njegov detaljan raspored nije objavljen.

Peking je ranije izbjegavao uplitanje u sukobe između drugih zemalja, ali izgleda da pokušava da se afirmiše kao globalna diplomatska sila nakon što je u martu dogovorio razgovore između Saudijske Arabije i Irana koji su ih naveli da obnove diplomatske odnose nakon sedmogodišnje pauze.

Kina ima prijateljske odnose s Moskvom, kao i ekonomsku polugu kao najveći kupac ruske nafte i gasa nakon što su SAD i njihovi saveznici prekinuli većinu kupovine. Peking, koji Moskvu vidi kao diplomatskog partnera u suprotstavljanju američkoj dominaciji globalnim poslovima, odbio je da kritikuje invaziju i iskoristio je svoj status jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a da odbije diplomatske napade na Rusiju.

#Svijet #Kina #Rusija #Ukrajina