Članak

Kremlj odbacuje optužbe o uplitanju u turske izbore

Lider opozicije nije iznosio detalje o svojim tvrdnjama koje je iznio prije dva dana.

(Patria) - Kremlj je negirao miješanje u turske izbore nakon što je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu optužio Rusiju za "miješanje", javio je BBC.

Portparol Dmitry Peskov rekao je da se Rusi nisu mješali u unutrašnje stvari drugih država.

- Ako je neko gospodinu Kilicdarogluu iznio takve informacije, onda su lažovi - poručio je Peskov.

Lider opozicije nije iznosio detalje o svojim tvrdnjama koje je iznio prije dva dana.

Međutim, u objavi na Twitteru koja je u četvrtak također podijeljena na ruskom, Kilicdaroglu je rekao da Rusi stoje iza "montaža, zapleta, deep fake sadržaja i snimaka objavljenih u ovoj zemlji".

Kilicdaroglu je također rekao da bi Rusija, ako želi "prijateljstvo" Turske nakon izbora ovog vikenda, trebala "maknuti (svoje) ruke od turske države. Mi smo i dalje za saradnju i prijateljstvo."

Peskov je insistirao da Rusija "veoma cijeni" svoje odnose sa Turskom.

- Republika Turska je do sada zauzela veoma odgovoran, suveren i promišljen stav o čitavom nizu regionalnih i globalnih problema sa kojima se suočavamo. I ova pozicija je ostavila pozitivan utisak na nas - rekao je u petak.

POVEZANI TEKST: Predizborna drama u Turskoj: Ince odustao od kandidature, Kilicdaroglu optužio Rusiju za lažne snimke

Objava na Twitteru nije bila prva referenca na navodno rusko miješanje koje je Kilicdaroglu iznio. Ranije ovog mjeseca, upozorio je vladine zvaničnike da ne sklapaju dogovore sa, kako je nazvao, "dark webom" kako bi se "miješali" u glasanje. On je naveo da je turska vlada sklopila poslove sa "ozbiljnim stranim hakerima" koji su plaćeni u bitcoin valutama.

Direktor za predsjedničke komunikacije Fahrettin Altun odbacio je te primjedbe kao "iracionalnu klevetu".

Kilicdaroglu je nedavno rekao za BBC da će, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, preorijentisati Tursku i dati prioritet odnosima sa Zapadom, a ne Kremljom.

Međutim, njegov savjetnik za vanjsku politiku Unal Cevikoz rekao je za ruski državni kanal RT da "neće biti ozbiljnih promjena u vanjskoj politici" prema Rusiji i da vjeruje da će Kilicdaroglu "imati dobre odnose" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bivši državni službenik Kilicdaroglu, koji ima 74 godine, predstavljat će koaliciju opozicionih grupa na izborima u nedjelju. Smatra se da ima ozbiljnu šansu da pobijedi Erdogana.

Očekuje se da će više od 64 miliona ljudi glasati u zemlji i inostranstvu. Ako nijedan kandidat ne dobije najmanje 50% plus jedan glas u prvom krugu, predsjednički izbori će ići u drugi krug 28. maja između dvojice koji su dobili najviše glasova.

#Svijet #Turska #Rusija #Moskva #Kremlj