Članak

Presretnuta najveća kolumbijska 'narko podmornica'

Polupodvodni brod presretnut je na Pacifiku.

(Patria) - Najveća kolumbijska "narko podmornica" ikad pronađena, duga oko trideset i široka tri metra, povučena je iz upotrebe, s tri tone kokaina pronađene na brodu, javio je AFP.

Polupodvodni brod presretnut je u utorak na Pacifiku, na putu prema Centralnoj Americi, jednom od najčešćih ruta za krijumčarenje droge u Sjedinjene Američke Države, najvećem svjetskom potrošaču kolumbijskog kokaina.

Uhapšena posada u dobi od 45, 54 i 63 godine svi su Kolumbijci i tvrde da ih je "organizacija za trgovinu drogom prisilila" da odvezu podmornicu u Centralnu Ameriku, navodi se u saopštenju kolumbijske mornarice.

U tri decenije, kolumbijska mornarica je zaplijenila 228 takvih polu-podmornica natovarenih drogom, koje nikada nisu u potpunosti pod vodom, ali ih trgovci koriste kako bi izbjegli da ih otkriju obalska straža i druge vlasti. Neke su bile na putu za SAD, dok su druge presretnute u Atlantiku na putu prema Evropi.

Ovo je bila najveća kolumbijska "narko podmornica" koja je zapljenjena od početka vođenja evidencije 1993. godine. Zapljena je predstavljala udarac od oko 103 miliona dolara trgovini drogom, saopštila je mornarica.

Zakon u Kolumbiji, najvećem svjetskom proizvođaču kokaina, kažnjava upotrebu, konstrukciju, marketing, posjedovanje ili transport polupodvodnog broda sa do 14 godina zatvora zatvora.

Godine 2021. uzgoj biljke koke, iz koje se vadi kokain, prostirao se na 204.000 hektara prema Ujedinjenim nacijama. Ovo je bila najveća cifra od kada je praćenje započelo 21 godinu ranije, a išlo je ruku pod ruku s povećanjem proizvodnje kokaina sa 1.010 tona u 2020. godini na 1.400 tona.

#Svijet #Evropa #Kolumbija #Podmornica