Članak

Rusi se požalili: Ukrajina britanskim raketama gađala industrijske objekte u Lugansku

Reuters nije uspio provjeriti informaciju iz nezavisnih izvora.

(Patria) - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinski avioni napali dva industrijska područja grada Luganska koji drže Rusi, pri čemu su korišteni krstareći projektili dugog dometa "Storm Shadow", koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija.

Reuters nije uspio provjeriti informaciju iz nezavisnih izvora.

Velika Britanija u četvrtak je postala prva zemlja koja je obznanila da je Kijevu počela slati krstareće projektile dugog dometa, što će ukrajinskim vojnicima omogućiti da gađaju ruske položaje i skladišta smještena daleko iza prvih linija odbrane u sklopu priprema za veliku protuofanzivu.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da će se rakete koristiti unutar ukrajinske teritorije, što znači da je od Kijeva dobio garanciju da neće biti upotrijebljene u napadima na mete unutar međunarodno prihvaćenih granica Rusije.

Rusko ministarstvo saopštilo je da su projektili u petak pogodili tvornicu za proizvodnju polimera kao i tvornicu za preradu mesa u Luhansku.

- U napadu su korišteni projektili zrak-zrak "Storm Shadow" koje je kijevskom režimu isporučila Britanija, što je protivno obećanju Londona da to oružje neće biti korišteno protiv civilnih ciljeva", navodi se u objavi ministarstva.

Ističe se i da je Rusija oborila dva ukrajinska ratna aviona Su-24 i MiG-29 - iz kojih su ispaljeni projektili.

Ministarstvo je objavilo da su ruske snage preuzele kontrolu nad još jednim blokom u istočnom gradu Bahmutu, koji Moskva nastoji zauzeti duže od 10 mjeseci.

"Jedinice zračno-desantnih snaga pružile su podršku jurišnim jedinicama i pritisnule neprijatelja s boka", stoji u objavi.

Ministarstvo često koristi izraz "jurišne jedinice" nazivajući tako pripadnike privatne milicije Wagner.

#Svijet #VelikaBritanija #Rusija #Ukrajina