Članak

Njemačka najavljuje paket vojne pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara uoči očekivane posjete Zelenskog

Nakon sastanka sa Scholzom i drugim visokim dužnosnicima, očekuje se da će dvojica lidera odletjeti u grad Aachen kako bi Zelenskyy primio Međunarodnu nagradu Karla Velikog

(Patria) - Njemačka će Ukrajini dati dodatnu vojnu pomoć vrijednu više od 2,7 milijardi eura, uključujući tenkove, protivvazdušne sisteme i municiju, saopštila je vlada te zemlje u subotu.

Najava je uslijedila uoči prve posjete ukrajinskog predsjednika Volodymira Zelenskog Njemačkoj otkako je Rusija napala njegovu zemlju prošle godine, javio je AP. Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Berlin najnovijim paketom oružja želi da pokaže „da je Njemačka ozbiljna u svojoj podršci“ Ukrajini.

„Njemačka će pružiti svu pomoć koju može, koliko god bude potrebno“, dodao je.

Očekivana posjeta Zelenskog za vikend, koju njemački zvaničnici još uvijek nisu javno potvrdili iz sigurnosnih razloga, smatra se u Berlinu znakom da su se odnosi između Ukrajine i Njemačke značajno poboljšali nakon početka ruske agresije. Njemačka je postala jedan od najvećih dobavljača oružja Ukrajini, što je dalo zeleno svjetlo za isporuku modernih borbenih tenkova poput Leopard 1 i 2, zajedno sa sofistikovanim
protivvazdušnim sistemima za odbranu od dronovima i projektila.

Novi paket vojne pomoći, koji je prvi objavio nemački nedeljnik Der Spiegel, uključuje 30 tenkova Leopard 1 A5, 20 oklopnih transportera Marder, više od 100 borbenih vozila, 18 samohodnih haubica, 200 izviđačkih dronova, četiri IRIS-T SLM protiv-avionske sisteme i drugu opremu protivvazdušne odbrane.

Ukrajinski predsjednik će doputovati iz Rima, gdje će se u subotu sastao s papom Franjom i talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni. Berlinska policija je u nedjelju uvela sigurnosni kordon u većem dijelu vladine četvrti glavnog grada.

Nakon sastanka sa Scholzom i drugim visokim dužnosnicima, očekuje se da će dvojica lidera odletjeti u grad Aachen kako bi Zelenskyy primio Međunarodnu nagradu Karla Velikog koja je dodijeljena njemu i narodu Ukrajine. Organizatori kažu da nagrada priznaje da je njihov otpor protiv invazije Rusije odbrana „ne samo suvereniteta njihove zemlje i života njenih građana, već i Evrope i evropskih vrijednosti“.

Zelenskyy je posljednji put posjetio Berlin u julu 2021. godine. On je također prisustvovao Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji sljedećeg februara, nekoliko dana prije nego što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

#Svijet