Članak

Izrael i Islamski džihad uz posredovanje Egipta postigli prekid vatre nakon petodnevne borbe

Nije bilo izraelskog komentara na najavu prekida vatre.

(Patria) - Izrael i grupa Islamski džihad u Pojasu Gaze dogovorili su se o prekidu vatre uz posredovanje Egipta kasno u subotu, okončavši pet dana intenzivnih borbi u kojima su poginula 33 Palestinca, uključujući najmanje 13 civila. Dvije osobe u Izraelu su poginule od raketne vatre, javile su agencije.

Prekid vatre uz posredovanje Egipta stupio je na snagu nešto poslije 22 sata, uz rafalnu vatru u posljednjem trenutku i izraelske zračne udare koji su trajali nekoliko minuta nakon roka koji je najavio Egipat. Dok je smirenje donijelo osjećaj olakšanja za više od dva miliona ljudi u Gazi i stotine hiljada Izraelaca koji su posljednjih dana bili zatvoreni u skloništima, sporazum nije učinio ništa da se pozabavi osnovnim problemima koji su doveli do borbi između Izraela i palestinske grupe u Pojasu Gaze, ocijenio je AP.

Vođa Islamskog džihada Mohamad al-Hindi rekao je da će sporazum uz posredovanje Egipta stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu.

„Sada je ovaj sporazum postignut zahvaljujući kontinuiranim naporima Egipta. Cijenimo ovaj trud”, rekao je vođa Islamskog džihada. 

Nije bilo izraelskog komentara na najavu prekida vatre.

 

#BiH