Članak

Ruske rakete pogodile rodni grad ukrajinskih takmičara na Euroviziji dok se odvijalo takmičenje

Rusija je od prošlog oktobra pokrenula stotine raketnih i raketnih napada na ukrajinske ciljeve.

(Patria) - Dok je takmičenje za pjesmu Eurovizije bilo u toku u Ujedinjenom Kraljevstvu kasno u subotu, ruski projektili su pogodili zapadnoukrajinski grad Ternopil, koji je dom elektro-pop dua Tvorchi, ovogodišnjih takmičara iz Ukrajine, javio je Reuters. Lokalne vlasti su, pišući na Telegramu, saopštile da je pogođeno skladište u vlasništvu komercijalnih preduzeća i vjerske organizacije, pri čemu su dvije osobe povrijeđene.

Rusija je od prošlog oktobra pokrenula stotine raketnih i raketnih napada na ukrajinske ciljeve. Melinda Simons, britanska ambasadorka u Kijevu, pohvalila je Tvorchi za njihov nastup na Euroviziji 2023.

„Nastup je bio briljantan i potresan, jer je njihov univerzitetski rodni grad Ternopil večeras bio gađan ruskim projektilima“, napisala je ona na Twitteru.

Tvorchi je ove sedmice rekao da se nadaju da će ukazati na borbu svoje zemlje za slobodu. Ukrajinski Kaluški orkestar je dobio ogroman talas podrške širom Evrope kada je pobjedio na takmičenju prošle godine, ali Ukrajina ove godine nije mogla da organizuje Euroviziju, kao što pobjednik obično radi, zbog ruske invazije. 

#Svijet