Članak

CRNA GORA Ugasio se Demokratski front: Politički sukobi i novi pregovori o koaliranju

Kako je CdM juče objavio, ova grupacija se raspala zbog mjesta na poslaničkoj listi.

(Patria) - Jedanaest godina nakon osnivanja, Demokratski front se gasi kao politički savez koji je formiran 2012. godine.  Pokret za promjene više neće biti dio te grupacije, a lider PzP-a Nebojša Medojević je kazao da nakon njihovog izlaska Demokratski front ne može više da koristi to ime, piše Caffe del Montenegro (CdM.me).

Kako je CdM juče objavio, ova grupacija se raspala zbog mjesta na poslaničkoj listi.

Prema saznanjima CdM-a jedan od problema koji je kulminirao i doveo do raspada saveza jeste i to da je lidera DNP Milana Kneževića iznervirao zahtjev da se predsjednik Kluba poslanika DF- PzP Branko Radulović i Branka Bošnjak moraju naći na listi pojektovano sigurnih poslaničkih mjesta, uz to da pripadne PzP-u još mandat uz ova dva. Uz to, u PzP-u su smatrali da, zbog svega što su  politički“žrtvovali” zaslužuju više mjesta na poslaničkoj listi  nego DNP-u.

Kneževiću se, prema tvrdnjama izvora CdM-a, ta ideja nije dopala i odbio je. Takođe, u DNP-u su smatrali da se na toj kvoti koja bi pripala PzP-u mora naći neko ime mlađe generacije, gdje se kao kandidat pominjao Nikola Bajčetić, ali bi on morao biti među ta dva imena koliko je ponuđeno PzP-u.

Međutim, nije to sve.

Sukoba političkih u DF-u ima i na relaciji Nova srpska demokratija i DNP.

Mlađe snage Nove su predlagale da se na izbore ide samostalno, i da se ne pravi koalicija ni sa partijom Milana Kneževića, kako bi se izmjerila politička snaga i DNP koja je javnosti nepoznata. Nije se mladim snagama Nove svidjela ni ideja da jedan od čelnih ljudi DNP Predrag Bulatović i dalje bude na listi te partije, smatrajući da je vrijeme da se i tu dese promjene i dođu neke nove snage.

Izvori CdM-a kažu i da se kao jedan od razloga "sloma" unutar DF-a navodi i plan da Front nakon izbora pregovara o eventualnoj koaliciji sa Pokretom Evropa sad, a gdje bi im Medojević i Pokret za promjene bili prepreka zbog Medojevićevih žestokih napada i krivičnih prijava protiv lidera PES-a Milojka Spajića.

#Region