Članak

Hoće li reagirati komore: Pojedini advokati zatražili raspravu i osudu izjave ministra Isaka o 'spiskovima za hapšenje'

Također je kazao kako vjerovatno na tim spiskovima ima i advokata i notara, a što bi po saznanjima Patrije moglo biti predmetom rasprava u advokatskim komorama.

(Patria) - Nakon što je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak u studiju Face TV-a potvrdio da postoje neki spiskovi te da slijedi još hapšenja, a da su na spisku "političari" te ne trebaju spavati mirno svi oni koji su činili krivična djela.

Povezani tekst:

Ramo Isak glumi nepostojećeg direktora FUP-a: O kakvim spiskovima govori dok Vladu FBiH predstavlja kao huntu!

Također je kazao kako vjerovatno na tim spiskovima ima i advokata i notara, a što bi po saznanjima Patrije moglo biti predmetom rasprava u advokatskim komorama.

Pojedini advokati već su se obratili Regionalnoj advokatskoj komori Sarajevo, a razlog je očitovanja Federalnog ministra unutrašnjih poslova, Rame Isaka u emisiji "Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem".

Tako iznesena tvrdnja, osim što, u okolnostima kada gospodin Ramo Isak nema nikakvu nadležnost u operativnom radu policije  u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, predstavlja grubo prekoračenje ovlaštenja i obmanu javnosti da isti sa pozicije ministra može vršiti hapšenja.

Ovo je shvaćeno i kao pokušaj vršenja pritiska na advokate i pokušaj zastrašivanja advokata u obavljanju advokatske djelatnosti sa pozicije političke funkcije ministra i protogonista politike i Vlade čiji je ministar.

U dopisu u koji je Patria imala uvid navodi se da sam narativ prema kojem navodno postoje spiskovi koga to navodno treba hapsiti, a bez da postoje pokrenuti postupci protiv tih osoba, a posebno kada se ima u vidu da se u tom narativu sa pozicije vlasti targetiraju advokati, kao lica koja treba hapsiti, ukazuje na flagrantno kršenje temeljnih principa vladavine prava, te na neophodnost adekvatne reakcije i institucionalne zaštite prava advokata.

Zatraženo je da se zakažu sjednice Upravnog odbora Regionalne advokatske komore Sarajevo, te Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH, te donesu odluke kojima će se najoštrije osuditi istupi ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova,  kojima se pokušavaju zastrašiti advokati u obavljanju advokatske djelatnosti. 

Također, skrenuta je pažnja na odluku Ustavnog suda BiH u predmetu apelanta Gorana Zubca, a prema kojima se izjave zvaničnika glede krivičnih postupaka, smatraju kršenjem ljudskih prava iz člana 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.     
 

(A.Č.Z.)

#BiH