Članak

IZBORI TURSKA Erdogan i Kilicdaroglou idu u drugi krug predsjedničkih izbora?

Erdogan ima 52, a njegov rival 42,1 posto glasova. Ogan je na 5,3 posto.

(Patria) -  U Turskoj su danas održani predsjednički i parlamentarni izbori. Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

22:07 Nakon prebrojanih 93 posto glasova Erdogan je pao ipsod 5o posto, te ima 48,99%, dok Kilicdaroglu ima 45,26 posto. Sada je izvjesno da će se odražti drugi krug predsjedničkih izbora.

21: 31  Recep Tayyip Erdogan ponovo se na Twitteru osvrnuo na održane izbore.

"Dok su izbori protekli u tako pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje glasova i dalje traje, pokušaj da se brzo objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje. Drago nam je što se naklonost naše nacije ogleda u tekućem prebrojavanju glasova. Molim sve svoje prijatelje i kolege da ostanu kod glasačkih kutija, bez obzira na sve, dok se rezultati zvanično ne utvrde. Čestitam svim svojim građanima koji su glasali u ime demokratije i učestvovali u izbornom radu i izražavam zahvalnost svakom od njih", napisao je.

21:22 Kilicdaroglu, kandidat opozicije, vodi u dva velika grada, dok u glavnom gradu, iznenađujuće, zaostaje za Erdoganom kao glavnim protukandidatom. U Istanbulu trenutno ima 48,34 posto glasova, dok Erdogan ima 46,77 posto glasova. U Izmiru trenutno ima 62,31 posto glasova, dok Erdogan ima 32,29 posto glasova. Istanbul i Izmir su gradovi u kojima je CHP na vlasti.

U Ankari, u kojoj je također vladajući Kilicdaroglouv CHP, ima 45,91 posto glasova, dok Erdogan ima 47,26 posto glasova.

21: 09 Prema izvještaju agencije Anadolija, trenutno je za izbor predsjednika Turske obrađeno 80,48 posto biračkih mjesta.

Erdogan vodi sa 50,43 posto glasova, a slijedi ga Kilicdaroglu sa 43,77 posto.

20:30 I nakon 70 posto izbrojanih glasova, nastavila se smanjivati Erdoganova prednost, ali i dalje ima nešto više od 51 posto glasova, što je dovoljno da bude izabran za predsjednika u prvom krugu.

Nastavljen je blagi rast broja glasova za Kilicdaroglua koji sada ima podršku 43 posto birača. No, izvjesno je da će se predsjednik birati u drugom izbornom krugu s obzirom na to da je preostalo da se obradi 30 posto glasova.

20:00 Prebrojano više od polovine glasova. Po brojanju više od 60 posto glasova, razlika između Erdogana i Kilicdaroglua u broju glasova iznosi manje od 10 posto. Erdogan ima 51,56 posto, dok Kilicdaroglu ima 42,61 posto glasova.

Ogan ima 5,32 posto glasova i već sada se smatra da bi on mogao odlučiti ko će biti predsjednik za kojeg je izgledno da će se birati u drugom krugu. Kao od trećeplasiranog kandidata ovisit će da li će podržati kandidata vladajućeg ili kandidata opozicije. Drugi izborni krug je za dvije sedmice. Ince ima 0,51 posto glasova.

Erdogan i dalje vodi, ali s prednošću od oko 10 posto u odnosu na Kilicdaroglua, tvrdi Agencija Anadolija.

Erdogan ima 52, a njegov rival 42,1 posto glasova. Ogan je na 5,3 posto.

Kemal Kilicdaroglu je na društvenoj mreži Twitter objavio da je zapravo on u vodstvu u odnosu na Erdogana.

Kilicdaroglu je prije nekoliko trenutaka na Twitteru napisao "Mi smo ispred".

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu koji je član opozicione stranke CHP-a, osudio je tursku državnu agenciju Anadoliju zbog manipulisanja rezultatima.

U zajedničkoj izjavi sa Mansurom Yavasom, gradonačelnikom Ankare, Imamoglu je rekao da je Kilicdaroglu prednjačio u trci, prema podacima njihove stranke.

#Svijet