Članak

Nakon posjete Njemačkoj Zelenskyy stigao u Pariz

„Veze sa Evropom postaju sve jače, a pritisak na Rusiju raste“, napisao je ukrajinski predsjednik.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy sletio je u nedjelju navečer u Pariz na razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon što je proteklih dana boravio u Njemačkoj.

„Pariz. Sa svakom posjetom, ukrajinske odbrambene i ofanzivne sposobnosti se šire“, napisao je Zelenskyy na Twitteru dok je stizao u u zračnu bazu Villacoublay jugozapadno od Pariza.

„Veze sa Evropom postaju sve jače, a pritisak na Rusiju raste“, napisao je ukrajinski predsjednik, a prenio AFP.

Macron je ubrzo nakon toga poželio dobrodošlicu Zelenskom u Jelisejsku palatu, po drugi put od ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

"Svakog dana približavamo mir svim Ukrajincima i Evropljanima“, napisao je Zelenskyy na Telegramu, objavljujući video sa ceremonije dobrodošlice.

Ured francuskog lidera saopštio je da će par razgovarati o „podršci“ Francuske u odgovoru na „hitne vojne i humanitarne potrebe Ukrajine“ tokom večere u predsjedničkoj palati.

Macron bi „ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku Francuske i Evrope obnavljanju legitimnih prava Ukrajine i odbranio njene temeljne interese“, dodaje se.

#BiH