Članak

Boston u finalu Istoka, rekord Jaysona Tatuma

Boston Celticsi plasirali su se u finale Istoka na krilima magične partije Jaysona Tatuma i njegovog 51 poena.

(Patria) - Boston Celticsi plasirali su se u finale Istoka na krilima magične partije Jaysona Tatuma i njegovog 51 poena.

U sedmoj utakmici polufinala savladali su Philadelphia 76erse sa 112:88 i time zakazali konferencijsko finale protiv Miami Heata.

Tatum je s ovim učinkom postavio NBA rekord po broju poena u sedmoj utakmici play-offa. Osim teškog poraza, posebno je bolno po navijače Philadelphije što je ekipa u drugom poluvremenu djelovala kao amaterski tim.

Joel Embiid zabio je samo 15 poena i bio potpuno nebitan faktor na terenu, posebno u trećoj četvrtini kada je Boston slomio utakmicu.

Utakmica je interesantna bila samo u prve dvije četvrtine. Čak su nakon prve dionice Sixersi imali šest poena prednosti.

Vodili su i na ulasku u posljednju minutu prvog poluvremena i to je bilo sve od Philadelphije.

Jayson Tatum odlučio je ubiti svaku nadu Sixersa za prolazak u finale Istoka, a u direktnom duelu potpuno je nadigrao Joela Embiida. Posebno je bolno po MVP-a lige što je Tatum prebacio 50 poena tricom u lice Embiidu, piše SCsport.ba.

Najbolji igrač Celticsa utakmicu je okončao s 51 poenom uz šut iz igre 17-28. Dodao je 13 skokova i pet asistencija. Jaylen Brown ubacio je 25 poena, a Al Horford 6 poena, uz 10 skokova i tri blokade.

MVP lige Joel Embiid postigao je 15 poena uz 8 skokova, uz šut iz igre 5-18. James Harden nije bio ništa bolji - devet poena i sedam dodavanja. Prvi strijelci Sixersa bili su Tobias Harris s 19 i Tyrese Maxey sa 17 poena.

#Sport #NBA #Play-off #Boston