Članak

Kineski izaslanik Li Hui treba da počne posjetu Ukrajini i Rusiji

Peking je odbio da kritikuje invaziju i iskoristio je svoj status jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da odbije diplomatske napade na Rusiju. 

SARAJEVO, (Patria) - Kineski izaslanik počeo je svoju diplomatsku misiju i posjetiće Ukrajinu, Rusiju i tri države unutar Evropske unije, javio je AP.

Kina kaže da je neutralna i da želi igrati ulogu posrednika, ali je dala političku podršku Moskvi. Peking je u februaru objavio predloženi mirovni plan, ali su ga saveznici Ukrajine uglavnom odbacili, koji insistiraju da se ruska vojska mora povući. Li Hui, bivši ambasador u Moskvi, također će posjetiti Poljsku, Francusku i Njemačku, navodi ministarstvo vanjskih poslova. Nije dalo druge detalje rasporeda. 

Politički analitičari vide malo nade za mirovni sporazum. Kažu da slanjem izaslanika Kina izgleda pokušava neutralizirati kritike svog prijateljstva s Vladimirom Putinom i odvojiti evropske saveznike od Washingtona.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u aprilu telefonom razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskim, postavljajući teren za diplomatski pritisak. Putovanje „izražava predanost Kine promovisanju mira i pregovora“, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin. Wang je rekao da Kina želi spriječiti „eskalaciju situacije“.

Peking je ranije izbjegavao uplitanje u sukobe između drugih zemalja, ali izgleda da se potvrđuje kao globalna diplomatska sila nakon što je u martu dogovorio razgovore između Saudijske Arabije i Irana koji su ih naveli da obnove diplomatske odnose nakon sedmogodišnjeg prekida.

Kina ima prijateljske odnose s Moskvom, kao i ekonomsku polugu kao najveći kupac ruske nafte i gasa nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici prekinuli većinu kupovine. Xijeva vlada vidi Moskvu kao diplomatskog partnera u suprotstavljanju američkoj dominaciji. Peking je odbio da kritikuje invaziju i iskoristio je svoj status jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da odbije diplomatske napade na Rusiju. 

#Svijet