Članak

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen Dan odbrane Tuzle

Tog 15. maja legitimne policijske snage i istinski patrioti Tuzle odbranili su grad od planiranog zauzimanja ili u krajnjem slučaju, njegove podjele na istočni i zapadni dio.

(Patria) - U Tuzli je danas obilježen jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle i BiH. U naselju Brčanska Malta u Tuzli brojne delegacije obilježile su 31. godišnjicu odbrane grada od agresorskih snaga 15. maja 1992. godine.

Tog 15. maja legitimne policijske snage i istinski patrioti Tuzle odbranili su grad od planiranog zauzimanja ili u krajnjem slučaju, njegove podjele na istočni i zapadni dio.

Bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić kazao je da su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i INTERPOL stavili tačke na ovaj slučaj.

"Šta nama preostaje? Da razgovaramo s ljudima koji su ovdje nastradali, ali bez uplitanja politike. Tražimo da se procesuiraju odgovorni. U prvom redu, potpukovnik Mile Dubajić. Neka se pokrene proces, pa neka dokaže da li je kriv ili ne. U svakom slučaju, 15. maj se brani istinom i dužnost mlađih generacija je da govore istinu “, rekao je Bešlagić.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić smatra kako je važno promovirati istinu, pravdu i pomirenje u kontekstu 15. maja 1992. godine.

“Veoma značajan datum. Ono što je bitno istaći su istina, pravda i pomirenje. Ono što je bitno istina i pravda su veoma značajne za dokazivanje prošlosti, za dokazivanje da se u Tuzli nije desio zločin, da su oni koji su se časno i dostojanstveno odbranili nisu zločinci “, kazao je Lugavić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je prisustvovao obilježavanju 15. maja.

“Ja sam danas ovdje kao član Predsjedništva BiH da iskažem duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu i oni koji su napadali na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Bećirović.

#BiH