Članak

PRIJAVA UDT-u SMETA REVIZIONISTIMA Je li Ivan Matešić hrvatski ili državni tužilac i zašto HDZ-ovom mediju smeta pisanje o predmetu Križančevo?

Podsećamo, riječ je o tužiocu koji se 2018. godine slikao sa sinonimom za korupciju u Hrvatskoj - Ivom Sanaderom.

Piše: Rasim Belko


 

Dan prije nego će državni tužilac Ivan Matešić početi iznositi završne riječi u predmetu Križančevo selo, u kojem su optuženi bivši pripadnici Armije RBiH, na stranicama Večernjeg lista (izdanje za BiH) bliskog HDZ-u osvanuo je tekst u kojem se pomenutog tužioca brani od navodnih napada.

A ono što se u pravu po mjeri pravde naziva provjerom rada tužioca, za one koji ga brane je “napad i pritisak” na istog. Nije li ovo već poznata odbrana?

Jer, kada god se kadrovi bliski HDZ-u nađu u nekom škripcu brani ih se izmišljanjem činjenica da su “napadnuti jer su Hrvati” a “Hrvati su majorizirani”. A da nije tako dokazuje upravo pozicija koju u Tužilaštvu BiH obnaša Ivan Matešić, koji je šef Odsjeka za ratne zločine. S druge strane, ne procesuira valjda UDT tužioce po etničkim, nego po profesionalnim standardima.

I zato, iščitavajući tekst Večernjeg u kojem se Matešića brani, postavlja se pitanje je li on onda tužilac Tužilaštva BiH, HDZ-ov ili hrvatski tužilac? Jer, ne vidim da je postojanje disciplinske prijave bilo kakav vid pritiska na tužioca. Naprotiv, to je prillika da se s predmeta koje vodi Matešić uklone mrlje lošeg rada tokom istrage.

A mrlja se nakupilo. Svjedoci, neki punim imenom i prezimenom, izašli su u javnost s optužbama da ih je Matešić maltretirao tokom ispitivanja. Isto tako, prema tvrdnjama svjedoka, Matešić im je i psovao, a njegov istražitelj nudio novac.

Najmanje dva svjedoka u predmetu Križančevo selo su u sudnici, gledajući Matešića u oči progovorila o njegovim i postupcima njegovog saradnika. To što UDT nije postupio po službenoj dužnosti je neka druga priča, ali prijava za takve i slične radnje nisu ni pritisak ni udar na tužioca.

To što se klupko počelo odmotavati ne predstavlja pokušaj da se bilo kakva istina zataška, već suprotno, da se ona do kraja razjasni. Ne vidim ni problem u činjenici da su srodnici zaštićenog svjedoka, jednog od ključnih u predmetu Križančevo selo, progovorili o onome što je Matešić obećavao u zamjenu za istinu.

Obećati nekome vratiti kredit u zamjenu za svjedočenje sadrži više tačaka krivičnog djela (mito, zloupotreba položaja…), a i cijeli proces dovodi pod ozbiljan upitnik. No, o tome treba da se očituje jedina relevantna instanca - UDT. To što se Matešiću, njegovim medijskim ili možda političkim zaštitnicima ne sviđa izneseno je posve druga priča. Ali, Matešić nije od jučer u naslovima medija.

Podsećamo, riječ je o tužiocu koji se 2018. godine slikao sa sinonimom za korupciju u Hrvatskoj - Ivom Sanaderom. No, tada je oslobođen i vjerovat ćemo pravosuđu, UDT-u, da je to bilo s razlogom.

Istovremeno, postavit ćemo pitanje koliko to utiče na njegovu profesionalnost. Naročito zbog činjenice da je određene svjedoke tokom procesa ispitivao na način “šta ti misliš, jeste li pobijedili u toj bitci”. Dovodilo je to u nezgodan položaj i članove sudskog vijeća koji su ga morali opominjati.

Treba napomenuti da je u odgovoru Patriji, na pitanja oko “vraćanja kredita u zamjenu za svjedočenje”, tužilac Matešić poručio: “Nije istina da sam bilo šta ikome obećavao, ako imate takvu informaciju, odnosno dokaz za takvo što dužni ste poduzeti adekvatne mjere protiv mene”.

Sama ta Matešićeva rečenica dovoljna je da demantuje i demaskira tekst Večernjeg lista, jer neko je očito čitao šta smo pisali i prijavio ga UDT-u. U skladu s onim što je i sam Matešić rekao.

Matešić je u istom odgovoru pokušao nas i zaplašiti “radnjama koje će morati poduzeti” jer je cijenio da smo nešto kompromitovali. Konsultujući pravnike bili smo i ostali na stajalištu da ništa nismo kompromitovali, ali smo isto tako odlučili biti na stajalištu da istina nema cijenu - ni u kreditima ni u gotovini!

Predmet Križančevo selo je pri kraju, preostale su završne riječi i presuda. I natpisi poput onih da je tužilac pod pritiskom zbog prijave, zapravo potvrđuju šta je bit cijelog ovog procesa.

A o tome su nam govorili mnogi u Vitezu i naročito Ahmićima. I sve su prilike da su bili u pravu da je procesuiranje Križančevog sela zapravo pokušaj političko-pravosudnih kadrova HDZ-a (zagrebačkog i bosanskohercegovačkog) da užase zločina u Ahmićima poništi isforsiranom presudom za Križančevo selo.

Jer, u Hagu je za akciju Armije RBiH već davno rečeno da je to čista vojnička pobjeda, ali u Bosni odavno ne vrijede pravila međunarodnog prava. Ovdje se pravila nameću, kao dio šireg projekta revizije historije, kroz koji i žrtva i zločinac trebaju biti dovedeni u ravan.

Zato im smeta razotkrivanje načina na koji je predmet vodio Matešić. Zato im smeta razotkrivanje montaže sa zaštićenim svjedocima i u predmetu Križančevo selo, ali i u predmetima Dudaković, Orić…

Smeta im zapravo svako razotkrivanje manipulacija istinom. I nek smeta!

#BiH #TužilaštvoBiH #RasimBelko #KrižančevoSelo #UDT #IvanMatešić #VečernjiList