Članak

DODIK ODGOVORIO AMBASADI SAD Mlatite praznu slamu!

"Ambasadu SAD u Bosni i Hercegovini niko nije pozvao niti je ovlastio da tumači Dejtonski mirovni sporazum

SARAJEVO, (Patria) - Dokaz da je Republika srpska u pravu kada ne želi da komunicira sa onima koji na najgrublji način skrnave Dejtonski mirovni sporazum je ponovljeni stav američke ambasade o imovini, navodi predsjednik tog entiteta Milorad Dodik  u svojoj Twitter objavi. 

"Pozivajući se na član 1. Ustava, američka ambasada ga djelomično zlonamjerno citira".

Dodik potom citira navedeni član: "Republika Bosna i Hercegovina, čiji je službeni naziv od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država, s unutrašnjom strukturom izmijenjenom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama."

Navodi da je Ustav precizno definirao tu unutrašnju strukturu i kaže: "Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

"I tu je sve jasno napisano", poručuje predsjednik entiteta Rs i SNSD-a. 

Tvrdi da je pitanje imovine riješeno  Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine, a da sva imovina na teritoriji Republike srpske pripada isključivo tom entitetu. Kao što imovina na teritoriji Federacije BiH pripada isključivo Federaciji BiH.

"O tome neće i ne može biti rasprave".

Kaže i da ako neko želi razbiti BiH, onda je nepoštivanje odredbi Ustava najbolji način. 

"Ambasadu SAD u Bosni i Hercegovini niko nije pozvao niti je ovlastio da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo ne Ustav Bosne i Hercegovine, tako da njihovo mišljenje o imovini nikoga ne obavezuje", napisao je Dodik i zaključio: "Obično je mlaćenje prazne slame, što bi naš narod rekao".

#BiH