Članak

Potrošnja Rusije na vojsku porasla za 282 posto: Samo u januaru i februaru potrošili 26 milijardi dolara

Rusija je samo u januaru i februaru potrošila 26 milijardi dolara

(Patria) - Rusija je samo u januaru i februaru potrošila 26 milijardi dolara (dva triliona rubalja) na odbranu, što je skok od 282 posto u odnosu na isti period prije godinu dana, prenio je Reuters.

Rastuća vojna proizvodnja i ogromna državna potrošnja održavaju rusku industriju u pokretu, pomažući da se ublaži ekonomski uticaj zapadnih sankcija. Povećana potrošnja za odbranu ukazuje i na razmjere troškova zbog rata u Ukrajini. U prva dva mjeseca 2022. godine na „nacionalnu odbranu“ potrošeno je 525,4 milijarde rubalja budžetskih sredstava. Podaci, objavljeni na internetskom budžetskom portalu Federalnog trezora, daju konkretan uvid u vojne izdatke. Ministarstvo finansija je prošlog maja prestalo da objavljuje pojedinačne mjesečne podatke o ispunjenju budžeta, ali je sada na portal dodalo podatke za 2022. godinu i početak ove godine.

Prema novim podacima, potrošnja za odbranu iznosila je 1,18 biliona rubalja u januaru i 822,4 milijarde rubalja u februaru. Ruski plan potrošnje za 2023. godinu predviđa 4,98 triliona rubalja izdataka za odbranu.
Podaci pokazuju da je zemlja potrošila nešto više od 40 posto svojih planiranih godišnjih izdvajanja za sektor odbrane u periodu januar-februar.

Podaci objavljeni prošle sedmice pokazali su da je budžetski deficit Rusije iznosio 3,4 biliona rubalja za period od januara do aprila, u poređenju sa suficitom od 1,2 triliona rubalja u 2022. godini, pošto je Moskva trošila mnogo, a prihodi od prodaje energenata su opali. Prošle godine Rusija je potrošila 5,51 bilion rubalja, ili 17,1 odsto ukupnih izdataka za odbranu, u odnosu na 3,57 biliona rubalja, ili 14,4 odsto, koliko je iznosila 2021. godine. U periodu januar-februar 2023. godine rashodi za državnu odbranu iznosili su 36,2 posto ukupnih budžetskih rashoda, što je gotovo dvostruko više od iznosa potrošenog na socijalnu politiku i skoro četiri puta više od potrošnje za „nacionalnu ekonomiju“. 

#Svijet