Članak

Poljska dobila prve američke raketne bacače HIMARS

„Njihov zadatak će biti odvraćanje agresora i jačanje oružanih snaga Poljske na istočnom krilu zemlje i NATO-a“, rekao je ministar.

(Patria) - Poljska je primila svoju prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje u sklopu nadogradnje odbrane zbog sigurnosnih zabrinutosti zbog rata u susjednoj Ukrajini.

Ministar odbrane Mariusz Blaszczak i vojni zvaničnici prisustvovali su u ponedjeljak ceremoniji preuzimanja u zračnoj bazi u Varšavi, javio je AP.

Blaszczak je rekao da su borbe u Ukrajini dokazale vrijednost HIMARS-a i da članica NATO-a Poljska nastoji nabaviti dodatne lansere, s ciljem nabavke oko 500 jedinica.

„Mi pratimo razvoj događaja u Ukrajini i znamo da artiljerija ima ključnu ulogu u ratu, u odbijanju ruske invazije“, rekao je on.

Prema ugovoru iz 2019. godine, Poljska izdvaja oko 380 miliona eura za kupovinu 18 naprednih borbenih HIMARS lansera i dva HIMARS lansera za obuku, sa municijom i pratećom opremom. Posao uključuje logistiku i obuku.

Lanseri će ići u 1. artiljerijsku brigadu na sjeveroistoku Poljske, rekao je Blaszczak.

„Njihov zadatak će biti odvraćanje agresora i jačanje oružanih snaga Poljske na istočnom krilu zemlje i NATO-a“, rekao je ministar.

U gradu Torunu će biti pokrenuta HIMARS akademija koja će pružati logistiku, servisiranje i obuku, uključujući i trupe iz drugih zemalja NATO-a koje imaju ili planiraju nabaviti lansere.

Proizveden od strane kompanije Lockheed Martin, raketni sistem visoke pokretljivosti je višestruki raketni bacač dometa do oko 300 kilometara razvijen krajem 1990-ih.

Prošle godine Poljska je dobila niz američkih raketnih sistema Patriot, a ove godine se očekuju isporuke još jedne baterije. Iz SAD su stigle i prve isporuke tenkova Abrams, kao i isporuke tenkova i haubica iz Južne Koreje.

#BiH