Članak

Protesti poljoprivrednika širom Srbije, Vlada se oglušila na njihove zahtjeve

Poljoprivrednici u Srbiji danas protestuju u više gradova nakon što su jučer propali pregovori s Vladom Srbije.

(Patria) - Poljoprivrednici u Srbiji danas protestuju u više gradova nakon što su jučer propali pregovori s Vladom Srbije.

Od jutarnjih sati blokirali su lokalne i magistralne puteve u Nišu, Požarevcu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim gradovima.

Poljoprivrednici, koji su svoje traktore parkirali u Novom Sadu nisu, kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa, blokirali saobraćaj ali su poručili da tu ostaju do ispunjenja zahtjeva.

Traže 300 eura subvencije po hektaru obradive površine i da se na dizel gorivo koji koriste ne obračunava akciza i PDV. Također, traže da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara, što je oko 340 eura.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se osigura cijena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na, kako je rečeno, berzama u Budimpešti i Parizu.

Na listi zahtjeva je i uvođenje zaštitne takse na mliječne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora.

Ove zahtjeve poljoprivrednici su ponovili nakon jučerašnjeg sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Nedeljko Savić, predsjednik Udruženja "Stig" iz Požarevca, rekao je da su prinuđeni na protest budući da im nijedan zahtjev nije ispunjen.

- Pokušali smo još prošle godine da ukažemo na poremećaje na tržištu - kazao je Savić nakon sastanka u Vladi Srbije.

Uoči protesta predstavnici više poljoprivrednih udruženja najavili su da će izaći na ulice i blokirati brojne gradove u Srbiji.

Vlada Srbije na čelu s Anom Brnabić nije do sada reagovala na protest, niti komentarisala posljednje pregovore s predstavnicima poljoprivrednika.

#Region #Srbija #Poljoprivrednici #Protesti