Članak

Muhasilović o 'slučaju Milanović': 'Legitimno predstavljanje' izgovor da se prema BiH vode destruktivne politike

Profesor Muhasilović smatra da to još jednom pokazuje koliko je štetan odnos koji Milanovićeva Hrvatska vodi prema Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović otkako je 18. februara 2020. godine preuzeo dužnost nijednom se nije udostojio da posjeti glavni grad Bosne i Hercegovine. A bezbroj je puta od tada pa do danas boravio u našoj državi.

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović smatra da to zapravo još jednom pokazuje koliko je štetan odnos koji Milanovićeva Hrvatska vodi prema Bosni i Hercegovini.

- Njegov nastup je elementarno nepoštivanje BiH i njenih državnih institucija. Evo sada, kada je HDZ nezaobilazan faktor za formiranje vlasti na federalnom nivou, vidimo da odnos predsjednika Hrvatske ni za milimetar nije promijenjen - govori Muhasilović za Novinsku agenciju Patria.

To nas, kako kaže, samo tjera da vjerujemo da je cijeli narativ oko "legitimnog predstavljanja", oko, kako oni to u Zagrebu vole reći, "slučaja Komšić", bio izgovor da se prema Bosni i Hercegovini vode destruktivne politike.

- Ono što je bitno da se zna je to da su sve aktivnosti Beograda i Zagreba usmjerene prema tome da se Bosni i Hercegovini nikada ne dozvoli da zaživi kao građanska država. Ukoliko bi joj se dozvolilo, vremenom bi se formirao građanski identitet Bosanaca, a samim tim bi obje susjedne zemlje izgubile svoje poluge u BiH, a to je veći dio bosanskih Srba i Hrvata.

Bilo bi im onemogućeno da "mešetare" po Bosni i Hercegovini, kao što to rade posljednjih 150 godina. Iz tog će se razloga i jedni i drugi nastaviti ponašati prema bosanskim Srbima i Hrvatima kao eksteritorijalnim elementima, koji dobro posluže za velikonacionalne i iredentističke politike - naglašava naš sagovornik.

Milanović je jučer boravio u općini Usora na obilježavanju godišnjice osnivanja 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Između ostalog, iz Usore je poručio da će Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima i Bosni i Hercegovini. Muhasilovića smo pitali u čemu je to konkretno Hrvatska pomogla Hrvatima i Bosni i Hercegovini za vrijeme Milanovićevog trogodišnjeg mandata na čelu države?

Milanović na obilježavanju godišnjice osnivanja HVO-a u Usori (Foto: predsjednik.hr)

- Štaviše, Hrvatska i HDZ su nanijeli štetu bosanskim Hrvatima. Upravo zbog neracionalnih politika Zagreba danas nema Hrvata u Rs-u. Tuđman je prvi koji se igrao životima i sudbinama Hrvata u Rs-u, Posavini i dijelovima srednje Bosne u nevještim pokušajima cjenkanja s Miloševićem.

Zbog interesa Hrvatske, koja je smatrala Hrvate u centralnoj Bosni beskorisnima osim ako ne služe kao strateška dubina u rubnim dijelovima BiH, nasilno su naseljavani po Hercegovini. Istovremeno je ista ta Hrvatska oslabila političku moć Hrvata u srednjoj Bosni zbog utjecaja hercegovačkog lobija koji je bolje služio interesima Zagreba.

Nametanje Schmidtovog Izbornog zakona ne samo da je obespravilo Bošnjake, već i Hrvate srednje Bosne. Obespravilo je i ne-HDZ-ovske Hrvate jednako - odgovara Muhasilović.

U suštini, nastavlja, ono pogoduje samo jednoj maloj grupi unutar hrvatske zajednice, a prvenstveno Zagrebu.

- Kada iskoriste podobne bosanske Hrvate, krast će im resurse, deponirati nuklearni otpad blizu njih, isprazniti njihove historijske prostore obitavanja kada god im zafali radne snage, gurati ih u ratove sa susjedima radi vlastitih ambicija, itd.

Muhasilović: Štetan odnos Milanovićeve Hrvatske prema BiH (Foto: Facebook)

Ukratko, Hrvatska je izdala interese bosanskih Hrvata. Činjenicu da su bosanski Hrvati prostorno stiješnjeni i demografski osiromašeni mogu zahvaliti upravo Zagrebu i maloj grupi ljudi u zapadnoj Hercegovini - kaže Muhasilović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će, u skladu s dogovorom sa "trojkom" u roku od šest mjeseci nakon uspostave federalne vlasti biti završeno pitanje izmjena Izbornog zakona BiH. Muhasilovića smo pitali da će "trojka" pristati na Čovićeve uslove kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH?

- Nažalost, vjerovatno hoće. Riječ je o koaliciji koja je pokazala da njihova izdaja nacionalnih interesa nema granica. Pristat će na sve što od njih HDZ bude tražio.

Ukoliko eventualno dođe do negodovanja, međunarodna zajednica će se pobrinuti da ih umiri. Tako je bilo u svim prijelomnim trenucima i ne vidim razlog zašto bi sada bilo drugačije.

Često čujemo neopravdane kritike na račun predsjednika Komšića od strane lidera "trojke". Oni su apsolutno prihvatili narativ koji su Zagreb i HDZ BiH nametnuli u vezi s Komšićem. To jasno pokazuje da su oni 'od jučer' spremni podilaziti HDZ-u na štetu interesa građanske BiH - potcrtava profesor Muhasilović.

Milanović je jučer govorio i o važnosti izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Poručio je kako želi da "Hrvatska pomogne koliko može, a može daleko više nego što to radi". U slučaju da "trojka" ipak ne pristane HDZ-u BiH isporučiti izmjene Izbornog zakona koje se tiču izbora članova Predsjedništva BiH, Muhasilović je iznio svoj stav o tome je li realno očekivati da visoki predstavnik Christian Schmidt, opet pod pritiskom zvaničnog Zagreba, još jednom iskoristi bonske ovlasti?

Čović: Hoće li "trojka" ispoštovati dogovor (Foto: Twitter)

- Schmidt, bez ikakvog skrivanja, djeluje isključivo u interesu Hrvatske. Zbog toga je i poslan u BiH. Iako nas uvjerava u suprotno, svi njegovi potezi do sada su išli u pravcu osiguranja kontrole HDZ BiH nad Federacijom.

Osim toga, sve je to dio šireg američkog plana da se BiH podijeli na interesne zone Beograda i Zagreba, pri čemu bi prvi dobili kontrolu nad Rs-om, a potonji nad Federacijom. Vidjeli smo koliko je OHR pažljiv u korištenju svojih ovlasti kada su u pitanju potezi koji bi pogodovali BiH. Takve stvari jednostavno nikada ne dolaze na red - ocjenjuje Muhasilović.

Također, dodaje, primjećujemo netransparentno formiranje "radnih grupa" vezanih za državnu imovinu, iako bi cijeli politički aparat trebao direktno biti uključen u rad na tako važnom pitanju.

- OHR i Schmidt su se jasno stavili na stranu iredentističkih politika susjednih zemalja i rade na trasiranju puta za ono što nije uspjelo tokom agresije na BiH. Koliko daleko će ići u tome ovisi isključivo o ozbiljnosti otpora koji će probosanske politike pružiti.

'Trojka' svojim poslušničkim djelovanjem svakako više nije dio tog korpusa, već se kao korisni idiot pridružila antibosanskim aktivnostima. Ukratko, Schmidt će nastaviti sa svojim štetnim djelovanjem sve dok ne naiđe na oštru i beskompromisnu reakciju - zaključuje Muhasilović u razgovoru za Patriju.

(D. Kovač)

#BiH #Hrvatska #DraganČović #HDZBiH #ZoranMilanović #DelvinKovač