Članak

OHR NE ŽELI NOVINARE, VEĆ PLAĆENE MEDIJE Članovi Radne grupe za državnu imovinu igraju sa Schmidtom, boje se javnosti

Zamislite do koje granice netransparentnosti radi Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH koji ekspertima ne daje ime već ih zove Radna grupa!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Jučer je u Sarajevu u prostorijama ambasade Savezne Republike Njemačke održan treći konsultativni sastanak eksperata za pitanje državne imovine. Tokom ovog sastanka, Radna grupa je razgovarala o različitim mogućnostima reguliranja šuma u okviru sveobuhvatnog rješenja za pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Zamislite do koje granice netransparentnosti radi Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH koji ekspertima ne daje ime već ih zove Radna grupa!

I imena krije, jednako kako je krio sve prijedloge odluka u vezi Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, a onda u izbornoj noći u vrijeme zatvaranja biračkih mjesta donio odluku kojom je pogodovao nakaradnom uređenju BiH u vidu jačanja etničkih podjela, a pri tome je isključivo pogodovao HDZ BiH. I te izmjene Ustava i zakona radili su neki pravni eksperti, daleko od očiju javnosti, a nakon što je procurio jedan od prijedloga u OHR je 'dignut na noge'.

Tražio se krivac i osoba koja se usudila dostaviti medijima papir u kojem je bila zapečaćena sudbina BiH (etnički cenzus od tri posto). Na kraju to, zbog pritiska javnosti, nije ugrađeno u zakon i ustav.

Sljedeći taj primjer evidentno je da i Radna grupa za pitanje rješavanja državne imovine mora raditi transparentno, jer zakulisne radnje dovode pod sumnju cijeli proces, dok raste strah od toga da će Milorad Dodik ipak doći do cilja te da će državna imovina biti riješena na način kako to njemu odgovara.

Iako smo još 12. maja uputili zvaničan zahtjev OHR-u da kažu ko sjedi u Radnoj grupi, odgovor je izostao. I nastojanja drugih medija da otkriju ostala su samo na pokušajima. U isto vrijeme OHR raspisuje tender za media plan putem kojeg će objasniti javnosti sve o državnoj imovini. Izdvojit će skoro 70.000 KM kako bi reklamirali "važnost rješavanja državne imovine"!

Samo naivni vjeruju u iskrene namjere Schmidta, jer mediji u BiH su i bez ikakvih plaćenih oglasa zainteresirani za ovu temu, i to već godinama! Za početak bez ikakve naknade OHR bi mogao odgovoriti na novinarske upite i otvoriti se prema javnosti, jer platiti video spot nije jednako što i odgovoriti na upit novinara, koji nikako nisu glasnogovornici glasnogovornika, pa da pišu i emituju ono što im Schmidt servira. Jer nakon 'večere' od 2. okotbra, a naknadno i 27. aprila javnost u BiH je sve gladnija transparentnog rada onog koji ima mandat da prati civilnu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ali, kao u pravilu da nije sve do 'stranaca' već uveliko i do nas svjedočimo u nastavku ove priče.

Naime, kako cure dokumenti, tako cure i informacije, te smo u konačnici saznali neka imena osoba koje sjede u ovoj famoznoj grupi. Nakon što smo ih kontaktirali shvatili smo da su prihvatili igru Schmidta.

„Kao što vam je poznato OHR je odlučio da imena drži u tajnosti. To je da bi se izbjegao pritisak na članove“, glasio je odgovor, a identitet ovog člana neću otkriti kako ne bi bilo da vršim pritisak.

No pitanje je od koga pritisak i kakav? Zar nije veći pritisak što su se članovi obavezali na tajnost Christianu Schmidtu? Šta će se to tako krucijalno i veliko odlučivati i na koji način, jer sve mora proći i Parlamentarnu skupštinu BiH.

A, sve što je obavijeno misterijom, na kraju se ispostavi kao poguban rad spram Bosne i Hercegovine.

Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2. To je dugogodišnja obaveza vlasti BiH, ali ta obaveza ne može biti tajna niti prijedlozi smiju ostati daleko od javnosti, koja je, pokazalo se, najbolji korektiv svega u BiH, pa i samog Christiana Schmidta, kojeg, prema saznanju autora, najviše brine odnos javnosti spram njega. Ali, kako siješ tako žanješ!

#BiH #AminaČorboZećo #DržavnaImovina #ChristianSchmidt #RadnaGrupa