Članak

HOĆE LI SE HDZ PITATI I ZA IZBOR BOŠNJAKA Intervjui za čelnika DKPT-a i zamjenika direktora Granične policije 22. maja

Tada su za zamjenika direktora Granične policije predloženi Fahrudin Halač i Amra Aljić

Piše: A.Čorbo-Zećo


Za 22. maj zakazana je sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će biti odrađeni intervjui, bodovanje te konačno i utvrđivanje rang listi za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o poziciji direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjeniku direktora Granične policije BiH. To su bošnjačke pozicije, a nakon što je novo Vijeće ministara imenovalo sve srpske i hrvatske, a poništio konkurs za bošnjačke pozicije.

Nezavisni odbor PSBiH konstatovao je da se za obje oglašene pozicije, poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i poziciju zamjenika direktora Granične policije BiH, prijavilo deset kandidata, dok su se još dva kandidata prijavila samo za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Između ostalih konkurirali su Enes Karić, Mustafa Selmanović između kojih će se voditi 'najveća bitka' ko će sjesti na poziciju direktora DKPT-a. 

No, kako Patria saznaje i kod izbora ovih kandidata Hrvati neće biti mirni, tačnije HDZ BiH. Naime, ranije je imenovan Đuro Knežević za zamjenika direktora DKPT-a, a njemu nikako ne odgovara da za direktora ove policijske agencije bude imenovan Karić, s kojim se Knežević poznaje iz SIPA-e, gdje su obojica radili. Knežević je blizak HDZ-u, pa se u kuloarima već može čuti kako lobira u Nezavisnom odboru da Karić ne bude imenovan! 

Po starom konkursu Mirsad Đelilović je bio prvorangirani, ali novo Vijeće ministara BiH je s rang-liste koju je Nezavisni odbor dostavio još u avgustu 2022. godine, na sjednici održanoj 9. februara ove godine, imenovalo kadrove iz reda Hrvata i Srba, ali zbog promjene političkih partnera iz reda Bošnjaka koji nisu bili saglasni s predloženim imenima, odlučeno je da se raspiše novi konkurs za direktora DKPT-a i zamjenika direktora GP BiH. 

Tada su za zamjenika direktora Granične policije predloženi Fahrudin Halač i Amra Aljić, koji su također poslali nove prijave. Nakon što budu provedeni intervjui sa kandidatima konačna rang lista bit će dostavljena Ministarstvu sigurnosti koje je predlagač na Vijeću ministara BiH.

Podsjećamo, direktor SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić. 
Ostale su još dvije upražnjene pozicije iz reda Bošnjaka nakon čega će državne policijske agencije biti u potpunosti sa novim rukovodstvom. 

#BiH