Članak

VATRENO KRŠTENJE Je li Nikšić zbog pritisaka HDZ-a obezglavio FUP: Upitne plate, više stotina akata na čekanju!

Kako piše Istraga Međutim, dio NiP-a povezan sa Kemalom Ademovićem također se protivi Munjićevom imenovanju.

(Patria) - Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH dva puta je bez nekog valjanog razloga skinuo s dnevnog reda tačku kojom bi se imenovao v.d. direktora Federalne uprave policije. Iz FUP-a su nezvanično za Patriju kazali da sumnjaju da HDZ BiH vrši pritisak na Nikšića, jer je od ranije poznato da ova funkcija pripada Hrvatima, jer je ministar Bošnjak. No, ostaviti FUP u blokadi je apsolutno neprihvatljivo.

Naredne sedmice više stotina uposlenika FUP-a očekuje i obračun za platu za maj, ali te obračune neće imati ko potpisati. FUP ima više stotina upolsenih, a dnevno iz ove policijske agencije izlazi i po 150 akata koje sada nema ko potpisati.

Ensad Korman, razriješen je dužnosti, a Vahidin Munjić kao prijedlog za novog v.d. direktora još nije imenovan. Faktički FUP je u blokadi. 

Ministar unutrašnjih poslova je danas poslao akt s oznakom vrlo hitno, te je zatražena i telefonska sjednica, no Nikšić, kao jedini koji je odgovoran za dnevni red (Vijeće ministara BiH drugačije funkcionira) se oglušio.

U FUP-u kako je pisala Istraga, od ponedjeljka vlada potpuno rasulo. Šefovi organizacionih jedinica su od Sektora za administraciju FUP-a zatražili pojašnjenje ko je nadležan za potpisivanje dokumenata koji izlaze iz ove institucije. Iz ovog Sektora su pojasnili da šefovi organizacionih jedinica mogu potpisivati dokumente. No, tu nastaje novi problem – dokumenti ne mogu dalje iz FUP-a, jer u pisarna ne može udariti pečat na dokumente koje nije potpisao rukovodilac FUP-a kojeg u ovom trenutku – nema.

Zbog toga iz FUP-a uopće ne mogu iznijeti dokumente među kojima zu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu koji idu u nadležna tužilaštva.

Na drugoj sjednici ovog saziva Vlade FBiH, resorni ministar je predložio da Vlada FBiH imenuje Vahidina Munjića za v.d. direktora FUP-a. Isto ime je predložio i Isakov prethodnik Aljoša Čampara. No, problem u slučaju Munjića je tumačenje Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

“Ako je i zamjenik direktora policije spriječen obavljati dužnosti navedene u stavu (2) ovog člana, zbog pravnih ili drugih razloga, direktora policije zamjenjuje rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije sve dok direktor policije ne bude u stanju ponovo preuzeti svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi direktor policije”, piše u članu 45 stav 3  Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.
Vahidin Munjić ne ispunjava ove uslove jer je on obavljao poslove savjetnika u Kabinetu direktora.

Kako piše Istraga Međutim, dio NiP-a povezan sa Kemalom Ademovićem također se protivi Munjićevom imenovanju. Ademović koristi i svoj utjecaj na aktualnog premijera FBiH Nermina Nikšića koji, do ovog trenutka, nije zakazao sjednicu Vlade FBiH na kojoj bi bila donesena odluka o imenovanju v.d. direktora FUP-a.

Ramo Isak je, kako saznajemo, zatražio od Nikšića da Vlada FBiH u utorak do 20 sati donese odluku o imenovanju v.d. direktora FUP-a. Isak insistira na Čamparinom Munjiću koji ne ispunjava uslove o čemu je nedavno govorio i premijer Nikšić. No, Čampara ne dopušta da FUP preuzme Ibro Bešlija koji u ovom trenutku rukovodi Sektorom kriminalističke policije.

#BiH