Članak

Kina spremna da 'razbije' Tajvan, dok SAD priprema paket oružja

Među stavkama su i protivbrodske rakete Harpoon, borbeni avioni F-16, rakete Javelin i Stinger i raketni sistem visoke pokretljivosti.

(Patria) - Kina je spremna da „odlučno razbije bilo koji oblik nezavisnosti Tajvana“, saopštila je njena vojska, dok se Sjedinjene Američke Države navodno spremaju da ubrzaju prodaju odbrambenog oružja i druge vojne pomoći Tajvanu, javio je AP.

Nedavno povećanje razmjene između američkih i tajvanskih vojnih snaga je „izuzetno pogrešan i opasan potez“, rekao je portparol Ministarstva odbrane pukovnik Tan Kefei u saopćenju i video-snimku objavljenom na internetu.

Kineska narodnooslobodilačka vojska „nastavlja jačati vojnu obuku i pripreme i odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, zajedno s pokušajima vanjskog uplitanja, i odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Tan.

Tanove komentare potaknulo je pitanje neidentifikovanog novinara o izvještajima da američki predsjednik Joe Biden sprema odobriti prodaju oružja u vrijednosti od 500 miliona dolara Tajvanu, kao i slanje više od 100 pripadnika vojnog osoblja da procijene metode obuke i daju prijedloge za poboljšanje odbrane ostrva. Bidenov potez omogućio bi izvoz artikala iz postojećih američkih vojnih zaliha, ubrzavajući isporuku barem dijela hardvera koji Tajvan treba da odvrati ili odbije svaki kineski napad.

Među stavkama su i protivbrodske rakete Harpoon, borbeni avioni F-16, rakete Javelin i Stinger i raketni sistem visoke pokretljivosti artiljerije ili HIMARS. Tanovi komentari bili su u skladu sa standardnim tonom Pekinga o onome što on naziva "suštinom ključnih interesa Kine“. Pokušaji da se „traži nezavisnost oslanjajući se na Sjedinjene Države“ i „traži nezavisnost vojnom snagom“ su „ćorsokak“, rekao je Tan.

#Svijet