Članak

Biden otkazuje diplomatsku turneju nakon G7 zbog dužničke krize u SAD

„Predsjednik i njegov tim nastaviće raditi s rukovodstvom Kongresa kako bi postigli sporazum o budžetu koji može doći do predsjednika“, dodaje se.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden otkazao je turneju po Aziji i vratit će se ranije u Washington na razgovore kako bi spriječio potencijalno neplaćanje duga, saopštila je u utorak Bijela kuća. Biden u srijedu leti u Japan na samit G7, ali su naknadna zaustavljanja u Papui Novoj Gvineji i Australiji otkazana kako bi se izborio sa domaćim zastojem oko podizanja ograničenja američkog zaduživanja, javio je AFP.

„Predsjednik Biden dolazi u Sjedinjene Države u nedjelju, nakon završetka samita G7, da bi se vratio na sastanke s čelnicima Kongresa kako bi osigurao da Kongres preduzme mjere do roka s ciljem spriječavanja neispunjavanje obaveza”, objavila je Bijela kuća.

„Predsjednik i njegov tim nastaviće raditi s rukovodstvom Kongresa kako bi postigli sporazum o budžetu koji može doći do predsjednika“, dodaje se.

Nakon samita G7, Biden je trebao prisustvovati sastanku četvorki lidera u Sidneju, koji će okupiti Sjedinjene Države, Australiju, Japan i Indiju. Bijela kuća je saopštila da je Biden nazvao australijskog premijera Anthonyja Albanesea da ga obavijesti da je posjeta otkazana i da ga je pozvao u državnu posjetu Washingtonu.

Američki predsjednik je također trebao posjetiti Papuu Novu Gvineju na „historijskom“ prvom putovanju za sadašnjeg američkog predsjednika, jer se Washington bori s Pekingom za utjecaj u regionu. Južni Pacifik se smatrao diplomatskim zaleđem nakon Drugog svetskog rata, ali je sve važnija arena za sile koje se takmiče za komercijalni, politički i vojni uticaj.

#Svijet