Članak

Američki izvori: Protivraketni odbrambeni sistem Patriot u Ukrajini vjerovatno je oštećen u ruskom napadu

Na pitanje o toj ukrajinskoj tvrdnji, ruski ministar odbrane Sergei Shoigu ju je odbacio, javila je novinska agencija RIA.

(Patria) - Protivraketni odbrambeni sistem američke proizvodnje Patriot koji koristi Ukrajina vjerovatno je pretrpio određenu štetu od ruskog napada, izjavila su dva američka zvaničnika, dodajući da se čini da nije uništen, javio je Reuters.

Sistem Patriot je jedan od niza sofisticiranih jedinica protivvazdušne odbrane koje je Zapad isporučio Ukrajini s namjerom da odbije rusku kampanju vazdušnih udara koja je ciljala kritičnu infrastrukturu, elektroenergetske objekte i druge lokacije. Jedan američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti i pozivajući se na početne informacije, rekao je da Wasington i Kijev već razgovaraju o načinu da se popravi sistem i da u ovom trenutku ne izgleda da bi morao biti sklonjen iz Ukrajine. On je dodao da će SAD imati bolja saznanja u narednim danima i da bi se informacije mogle promijeniti s vremenom.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sistema protivvazdušne odbrane, uključujući protiv aviona, krstarećih projektila i balističkih projektila. Obično uključuje lansere zajedno sa radarom i drugim vozilima za podršku.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je uništilo američki odbrambeni sistem Patriot „hipersoničnom“ raketom Kinzhal u napadu na Ukrajinu preko noći. Ukrajina je ranije saopštila da je preko noći oborila 18 ruskih projektila, uključujući šest Kinzhala.

Na pitanje o toj ukrajinskoj tvrdnji, ruski ministar odbrane Sergei Shoigu ju je odbacio, javila je novinska agencija RIA. Ruski ministar tvrdi da Rusija nije ispalila toliki broj svojih hipersoničnih projektila.

Pomenuto rusko oružje smatra se najmodernijim na svijetu i prema tvrdnjama Rusije projektil doseže brzinu i preko 12 maha, što ga čini „neuhvatljivom“ za sve presretače.

#Svijet