Članak

Ruski sud osudio Kolumbijca na 5 godina zatvora zbog 'lažnih vijesti'

Optužnica predviđa kaznu do 15 godina zatvora i do 5 miliona rubalja (60.000 dolara) novčane kazne.

(Patria) - Kolumbijac je osuđen na pet godina i dva mjeseca zatvora zbog širenja „lažnih vijesti“ o akcijama ruskih vojske u Ukrajini u rijetkom slučaju kada Rusija primjenjuje svoje zakone o ratnoj cenzuri protiv stranca, objavila je nezavisna ruska novinska agencija Mediazona. Alberto Enrique Giraldo Saray proglašen je krivim za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci, kršenje zakona usvojenog prošle godine koji je korišten za obračun s novinarima, zagovornicima ljudskih prava i drugima koji se protive onome što Rusija naziva svojim „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini, javio je Reuters.

Optužnica predviđa kaznu do 15 godina zatvora i do 5 miliona rubalja (60.000 dolara) novčane kazne. Suđenje Giraldu Sarayu u Okružnom sudu u Moskvi održano je iza zatvorenih vrata. Nije navedeno da li se izjasnio da nije kriv po optužbama. Kolumbijac je uhapšen u aprilu 2022. godine nakon što su istražitelji rekli da je kupio mobilne telefone i SIM kartice i stavio ih u trgovački centar u Moskvi.

Saučesnici su zatim daljinski slali masovne poruke na telefone koje su sadržavale „svjesno lažne informacije“ o ponašanju ruskih vojnika u Ukrajini, uključujući ubistvo civila, navodi se u saopštenju ureda javnog tužioca objavljenom prošlog decembra. Dvojica saučesnika, Briseño Mendoza i Ramirez Salazar, koji su u to vrijeme bili izvan Rusije, prebacili su novac i kriptovalute Giraldu Sarayu kao plaćanje, saopštilo je javno tužilaštvo. Dvojica muškaraca stavljena su na potjernice. Na svojim stranicama na društvenim mrežama, Giraldo Saray je izrazio proruske stavove, nazivajući na Facebooku ruske vojnike „neonacistima“.

Prema ruskoj mreži za ljudska prava OVD-Info, skoro 20.000 ljudi je privedeno na antiratnim protestima u Rusiji od početka invazije prošlog februara, a krivični postupci pokrenuti su protiv više od 500 osoba. Ali slučaj protiv Giralda Saraya ističe se jer malo stranaca koji su lišeni slobode zbog ovakvih krivičnih djela.

Prošlog marta vlasti su optužile istaknutog ukrajinskog novinara Dmitrya Gordona za diskreditaciju vojske i propagiranje lažnih informacija o njenim aktivnostima. Ruski poslovni dnevnik Komersant je prošle godine objavio da Giraldo Saray živi u Moskvi 20 godina i da ima ruski pasoš. Imao je i važeću vizu za Sjedinjene Države, što predstavlja potencijalni rizik od bijega, izvještava Kommersant.

„U ratu nema pobjednika ni gubitnika“, napisao je Giraldo Saray na Facebooku tri dana nakon invazije 24. februara prošle godine. „SVI GUBE!“.

#BiH