Članak

Varhelji i Krišto: Mehanizam koordinacije je put za donošenje odluka

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je kandidatski status pokazatelj da ova zemlja zaslužuje da bude EU.

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je na današnjoj press konferenciji koju je održala sa evropskim komesarom Oliverom Varhelijem da je mehanizam koordinacije pravi signal kako BiH treba raditi osvrćući će se na današnji Politički forum na kojem su učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti. Ona je istakla da je u pripremi dnevni red sjednice Mehanizma koordinacije. 

"BiH je iskazala svoju spremnost za evropske integracije. Dobili smo jasan signal od EU da je BiH mjesto u evropskoj obitelji. Znamo da trebamo na tom putu ispuniti određene uvjete. Danas smo vidjeli spremnost za integracijske procese. Napravili smo jedan veliki iskorak na tom evropskom putu. Danas smo prošli kroz ono što je dalje naš fokus kako Vijeća ministara BiH, tako i drugih razina vlasti, provođenje reforme Ustava i Izbornog zakona", istakla je Krišto. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je kandidatski status pokazatelj da ova zemlja zaslužuje da bude EU.

"Nezapamćeno je da je ovako brzo formirana vlast na državnom nivou i usvojen budžet. Kandidatski status je odigrao snažnu ulogu u tome. Potrebno je provesti reforme iz 14 prioriteta. Na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH riješen je niz pitanja koja su bila u zastoju", kazao je Varhelji pripisujući zasluge Borjani Krišto.  

Kazao je kako rade sa svima koji imaju odgovornost u BiH i imaju svoju zadaću.

"Kada smo predložili kandidatski status, brojni zastoji su bili rezultat jednog vlasništva na procesom. Svjedočim jednoj istinskoj volji da se radi na realizaciji. Ohrabren sam zaključcima i opredjeljenjem da ova zemlja djeluje ne samo kroz svojstvo zemlje kandidata već i zemlje našeg saveznika. Prioriteti su jasni, reforme u oblasti vladavine prava i u drugim značajnim oblastima. Svjedočimo jednom novom konsenzusu koji se rađa. Politički forum na visokoj razini jeste dio tog novonastajućeg konsenzusa. Svake godine u oktobru pripremamo izvještaj o napretku za pojedinačne zemlje. Ohrabren sam i danas onim što sam čuo. Ostaje da se vidi šta dalje nosi ova godina, ne samo za BiH već i u samom procesu proširenja. Ovo će biti ja vjerujem jedna nevjerovatna godina za proces proširenja", kazao je Varhelji. 

#BiH