Članak

Vahidin Munjić imenovan za v.d. direktora FUP-a

Federalna uprava policija (FUP) ostala je obezglavljena, a nakon što je Ensadu Kormanu istekao mandat v.d. direktora FUP-a 6. maja 2023. godine.

(Patria) - Vlada FBiH danas je na hitnoj sjednici imenovala Vahidina Munjića za v.d. direktora Federalne uprave policije. Munjić je imenovan na tri mjeseca, i to nakon što je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak jučer hitno uputio zahtjev za održavanje sjednice, jer je FUP ostao bez rukovodstva.

Federalna uprava policija (FUP) ostala je obezglavljena, a nakon što je Ensadu Kormanu istekao mandat v.d. direktora FUP-a 6. maja 2023. godine.

Prema ranijim navodima Isaka Munjić je trebao biti imenovan još 4. maja, a u međuvremenu se pojavilo pismo upućeno Vladi FBiH u kojem se navodi da prema članu 45 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, predloženi kandidat Munjić Vahidin ne može nastaviti obavljati poslove direktora jer nije rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrše poslovi krim policije, a niti je bilo kada to radio.

"Ako je i zamjenik direktora policije spriječen obavljati dužnosti navedene u stavu (2) ovog člana, zbog pravnih ili drugih razloga, direktora policije zamjenjuje rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije sve dok direktor policije ne bude u stanju ponovo preuzeti svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi direktor policije", navodi Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH.

#BiH