Članak

Skupština KS 30. maja: Na dnevnom redu i izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2022. godinu

Brojni izvještaji na dnevnom redu...

(Patria) - Skupština KS zakazana je za 30. maj, a na dnevnom redu je i Prijedlog Deklaracije za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta „Sarajevsko polje“ koju je podnijela zastupnica DF-a Marijela Margeta Hašimbegović.

“Polazeći od značaja očuvanja vode za piće i zona sanitarne zaštite izvorišta “Sarajevsko polje” kojeimaju za cjelokupni Kanton Sarajevo, zbog izrazite zabrinutosti javnosti za očuvanjem kvaliteta zaštiteizvorišta, a samim time i budućnosti vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, Skupština Kantona Sarajevoizražava svoj stav o nužnosti očuvanja granica zona sanitarne zaštite izvorišta vode za piće uSarajevskom polju mjerama koje su određene Odlukom o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje” ponjenom stupanju na snagu 1987. godine, te u svojim budućim djelovanjima obavezuje se na očuvanjepostojećih mjera zaštite u istom prostornom obuhvatu bez ublažavanja stepena zaštite nadpostojećim zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u bilo kojem njihovom dijelu. Takođe, Skupština Kantona Sarajevo izražava svoj stav i da se u najskorijem vremenskomrokuobuhvat strožije zaštite proširi i na dodatna područja koja trenutno ili potencijalno ugrožavajuizvorišta vode za piće u Sarajevskom polju masovnom komercijalnom gradnjom, konkretno naprostorima planina Igman i Bjelašnica. Pri zaštiti vodozaštitne zone “Sarajevsko polje” treba se rukovoditi najboljim praksama vodozaštitezemalja iz našeg okruženja i Evropske unije. Poduzeti koraci trebaju u svakom svom segmentu i cjelini odražavati duh vremena u smislu najnovijihnaučnih saznanja o štetnosti pojedinih ljudskih aktivnosti po kvalitet i kvantitet vode u izvorištima, teu pogledu urgentnosti i ozbiljnosti nadolazeće klimatske krize koja izaziva sve učestalije suše na našim prostorima”, navodi se u deklaraciji.

Na dnevnom redu je i više izvještaja o radu kantonalnih javnih preduzeća i to za 2019., 2020., 2021. godinu.

Također, na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Kako je navedeno u mišljenju Ministarstva pravde i uprave Tužilaštvo KS je u izvještajnom periodu potvrdilo kontinuitet djelovanja u pravcu unapređenja efikasnosti i kvaliteta rada. 

Cijeli izvještaj pogledajte OVDJE.

#BiH